Назолабиални бръчки са зоните от двете страни на устата, започващи от крилата на носа и достигаща до ъгълчетата на устата, а понякога и по-надолу. Назолабиалните гънки (НЛГ) са един от най-дразнещите и неприятни признаци на остаряването. Изострят чертите на лицето, удължават го визуално и му придават тъжен и изморен вид.


Образуването им се дължи на различни фактори от генетична предразположеност и анатомични особености до силно изразена мимика в областта на устата и челюстта. Затова много млади хора също се оплакват от тях. Начин на изразяване на емоциите, активна артикулация, много усмивки и загуба на обем в областта на медиалната скула, стояща в зоната над назолабиалните гънки също могат да се причина за тяхната проява.


От начините на корекция на назолабиалните гънки най-успешно се справят филърите. Могат да бъдат използвани хиалуронови или колаген стимулиращи филъри. Хиалуроновите филъри се използват за корекция на контура на лицето, възстановяване на загубени обеми, попълване на линии и бръчки, заличаване на белези и хидратиране на кожата. Ефекта се вижда веднага и продължава от 6 до 12 месеца.Колаген стимулиращите филъри са съставени от микросфери, съдържащи калциев хидроксилапатит суспендирани в гел-носител. Гел-носителя се състои от стерилна вода за инжекции, глицерин и малко количество натриева карбоксиметил целулоза. Калциевите микросфери остават на мястото на инжектиране дълго време, като стимулират разрастването на нова съединителна тъкан, богата на колагенови влакна. Това води до подмладяване на кожата, придаване на обем и намаляване на бръчките. С времето гелът се абсорбира и тялото обработва микросферите калций, като запазва само естествено образувания колаген. Предимството на този вид филъри е продължителният ефект, който се запазва до 2 години.

 
Процедурата започва с поставяне на локална упойка под формата на крем и с малка игла или канюла филърът се инжектира в средните слоеве на дермата най-често линеарно или на малки болусчета едно до друго по хода на бръчката. Процедурата трае 15-30 минути като ефекта е видим веднага. В редки случаи е възможна появата на лек оток или малка синина, които изчезват в рамките на 3-4 дни. Пациентът се връща към нормалния начин на живот веднага след процедурата, желателно е да се избягва излагането на слънце, ползването на сауна и солариум в продължение на 2 седмици.


Ефектът от прилагането на филъри трае около 12 месеца, а при правилна поддръжка на съседните зони на лицето в много от случаите зоната не се нуждае от корекции 3-4 години. Често назолабиалните гънки са резултат от свличанито на меките тъкани в областта на медиалната скула. В тези случаи е необходимо попълване и възстановяване на обема на тази част от скулите, за да бъдат заличени назолабиалните гънки. Процедурата не е подходяща при наличие на инфекции в зоната на третиране, при злокачествени заболявания, бременност и кърмене.