Споменаването на думата татуировка може да накара почти всяка майка да изтръпне. Въпреки това, днес като че ли укорителните погледи се срещат все по-рядко. Дори татуировките сякаш са по-полулярни от всякога.
 
Страховете и притесненията относно предаването на инфекции вече не са така актуални. Неспазване на хигиенните норми при татуирането лесно може да разпространи хепатитни и ХИВ вируси, но днес вече се знае повече за това и хората целенасочено изискват високо ниво на хигиена.

Опасно ли е мастилото?

Хората, решили да си направят татуировка, много старателно подбират студиото, специалиста и търсят стерилност. Според експертите обаче, малцина се сещат да проучат подробно състава на използваното мастило. Оказва се обаче, че именно то има изключително значение.
 
Мастилото, използвано при татуировките, може да съдържа никел, хром, манган, кобалт и други наночастици. Като една от най-опасните му съставки се обсъжда титаниевият диоксид.
 
Освен алергични реакции, татуировката може да стане причина за бъдещи проблеми със здравето.

Какво се случва с лимфните възли?

От край време е известно, че пигментът се поема от имунни клетки и по лимфен път достига до локалните лимфни възли и ги оцветява. Поведението на макрочастиците е изучено. Това, което притеснява учените са наночастиците в мастилото.
NEWS_MORE_BOX
 
Приема се, че титаниевият диоксид причинява бавно заздравяване на раните, сърбеж и кожно раздразнение. Според нови данни този препарат се обсъжда и като канцероген, когато се вдишва.
 
Веществото се съдържа в много продукти – перилни препрати, ароматизатори, козметика, боя и други. При татуиране обаче, по лимфен път той достига директно до лимфните възли, където се смята, че причинява възпаление и подуване.
 
Това смущава работата на лимфните възли и може да стане причина за по-чести инфекции.
 
Здравните рискове от химикалите в мастилото за татуировки предстои да се уточнят.