На какъв принцип, всъщност лазерната епилация работи, и повлиява окосмяването?


Лазерният лъч достига единствено до повърхността на кожата и не навлиза в дълбочина под нея. Това, което го привлича, е пигментът на косъма и така третира само него. Именно затова все още никой от различните видове лазер не повлиява бели косъмчета, а само такива, които все още имат меланин – било то черни, кафяви или руси.  Косменият фоликул трябва да е в своя анагенна фаза на растеж, за да има ефект процедурата. Фоликулите са в различни етапи по различно време и от там идва нуждата от извършване на курс от лазерно третиране. 


Независимо от дължината на лазерния лъч (755нм за Александрит и 1064 за Nd:yag) техният прицел е пигментът в косъма. Привлечен от меланина, лазерът го унищожава и препоръките преди процедура включват косъма да е скъсен максимално, за да се въздейства върху корена, без да има излишно разсейване по дължината на косъма, което може да причини изгаряне и да удължи курса от процедури. Мит номер 1 - лазерната епилация причинява безплодие 


Не, лазерната епилация не може да причини безплодие. Това е мит и няма научни доказателства, които да го подкрепят. Лазерът въздейства само върху повърхността на кожата, пигмента и космените фоликули и не може да проникне по-дълбоко, за да засегне яйчници. Ако сте правили лазерна епилация преди да разберете, че сте бременна, не е притеснително, но просто отложете следващите посещение, тъй като не се правят проучвания върху бременни и кърмещи жени.


Мит номер 2 – лазерната епилация не може да се извършва върху всеки тип кожа


Напротив, тъй като съществуват лазери с различна дължина на вълната, успешно се третира всеки фототип кожа (от 1ви до 6ти по Фитцпатрик). За 1-ви, 2-ри, 3-ти фототип се използва Александрит, а за 4-ти, 5-ти, 6-ти и кожа с тенNd:yag.

 
Мит номер 3 – лазерната епилация причинява рак


Лазерната енергия при лазерната епилация не включва дължините на ултравиолетовите вълни на слънчевата светлина, за които е доказано, че причиняват увреждане на клетъчната ДНК и увеличават риска от рак на кожата. Напротив, лазерът се счита за безопасен и ефективен метод за обезкосмяване. Освен това лазерната епилация може да намали риска от рак на кожата, премахването на космите от кожата може да помогне за намаляване на риска от рак на кожата, като предотвратява натрупването на UV радиация върху повърхността ѝ. В допълнение, лазерната епилация може също да помогне за ранно откриване на рак на кожата, като премахва косъмчетата от засегнатата област и позволява по-лесно откриване на всякакви промени. 

 

 

Източник:

www.skinperfectionlondon.co.uk