Поставянето на полуперманентен грим е ефективен начин за справяне с малки козметични дефекти за продължително време. Процедурата се нарича микропигментация. Това е процес, при който в зоната на епидермиса - най-повърхностният кожен слой, се поставя оцветяващ пигмент.

 

Самата манипулация имитира постоянното и ежедневно нанасяне на молив за вежни или устни. Процедурата се извършва с помощта на много фини игли, които въвеждат пигмента в зоната между дерма и епидермис - двата основни кожни слоя, с което се подсигурява траен ефект. Причината за това е, че в подепидермалния кожен слой, точно между дерма и епидермис, кръвообращението и кръвоносните съдове, главно капиляри, като цяло липсват, което създава предпоставка за намалено или почти изцяло липсващо микроциркулаторно кръвообращение. Това от своя страна пък дава сигурни данни на специалистите, че ефектът ще е траен, защото липсата на капиляри говори за намалена или изцяло липсваща резорбция на продукта. 


 

От друга страна, липсата на капиляри и нервни влакна в зоната подсказва за още един сериозен плюс от приложението на процедурата - атравматичност и аналгетичност. Преведено от "медицински" език това означава - липсата на активна кръвна циркулация в зоната на епидермиса няма да провокира появата на хематоми след процедурата. Също така липсата на нервни окончания там подсказва за липсваща дразнимост върху нервни зони, което пък е причината за отсъствието на болка при самото инжектиране на пигмента. От друга страна, продуктите, използвани и прилагани по време на процедурата, са създадени от неорганични и минерални микроелементи, което носи и третият основен плюс на манипулацията и я прави идеален избор, тъй като не създават предпоставка за алергични реакции. 

 

Кога се прилага микропигментация?

Полуперманентният грим е особено подходящ при желание за запазване на естествената визия на лицето. Естествено, за да се изпълни това е необходимо процедурата да е извършена от квалифициран специалист и в център с нужните сертификати и условия за безопасност.

 

Микропигментацията може да се прави с цел корекция на някои визуални дефекти. Например да се приложи при прекалено изтънели и/или изкривени вежди - позволява придаването на форма, както и изцяло изрисуване на такива вследствие на загуба на окосмяването.

NEWS_MORE_BOX

 

 

По принцип, специалистите съветват методът да се избира само при обективни причини. Ефектът от микропигментацията продължава средно около 3-4 години, като процесът на абсорбиране на оцветяващия продукт от кожата заради естествените имунни процеси там (фагоцитоза) и излющване и обновяване на епидермиса.