Микронийдълингът е инжекционно въвеждане на козметични продукти в епидермиса на кожата. Той е добро средство при борба срещу стрии на корема, бедрата, ханша, гърдите и мишниците. При този метод на естетичната медицина абсорбцията на кожата се подобрява над 10 пъти.Образуват се микро каналчета, които позволяват на частиците на козметичните продукти да стигнат до горните слоеве на дермата, където да подобрят състоянието на кожата като активират производството на еластин и колаген.


Едно от средствата, с които се използва е дермаролерът. Дермаролерът представлява дръжка с въртящ се накрайник, който е покрит със стоманени микро игли, които са с еднаква дължина, която може да варира от 0,1 мм до 4 или 5 мм.  Главата на дермаролера не се сменя и той е за еднократна употреба. A иглите са само с една дължина и не могат да се регулират.  Дермаролер може да се използва в домашни условия, но процедурите под лекарско наблюдение и със специални апарати са по-успешни и с по-предвидими резултати.


Предимствата на процедурата са свързани с липсата на предварителна подготовка на кожата. Стимулира се естествената продукция на колаген и еластин и кожата се обновява отвътре-навън. Микронийдълинг може да се прилага при кожа на всякаква възраст, а самата процедура е с продължителност между 30 и 60 минути. Необходимият брой посещения при дерматолога са между 4 и 8, в зависимост от кожата, третираната зона и вида на стриите.Дерматологът изпълнява процедурата след почистване на третирания участък и нанасянето на анестетичен крем. След настъпването на обезболяващо действие върху епидермиса на кожата се минава с уред, снабден с множество микро-игли. Те проникват контролирано в различните слоеве на кожата, предизвиквайки множество микроубождания. Болка има, но тя е минимална и напълно поносима.


Микронийдълингът стимулира образуването на нов еластин и колаген. В специален контейнер на уреда се добавят активни вещества, които подпомагат процеса на възстановяване на нормалната структура на кожата. Стриите намаляват или се заличават, а обработваната зона става по-гладка, еластична и млада.


Процедурата има недостатък, свързан с факта, че непосредствено след манипулацията кожата е зачервена, може да бъде леко болезнена, подобно на натъртване. Възможно е този дискомфорт да продължи няколко дни след процедурата. Не се препоръчва излагане на слънце. Необходимо е да се спазват някои инструкции, свързани с използването на козметика.


Противопоказания за изпълнение на микронийдълинг са активен възпалителен процес- акне, херпес, инфекции. Процедурата не се изпълнява при бременност и кърмене, както и при наличие на онкологични заболявания.


Видим резултата се наблюдава след третата процедура, като оптимален ефект настъпва при комбинация с радиочестотен лифтинг или плазмотерапия. Препоръчва се поредица от процедури през 3-4 седмичен интервал.