Mикронидлингът представлява нехирургичен метод, при който в дермата се въвеждат биоревитализиращи разтвори обогатени с хиалуронова киселина, витамини, аминокиселини и активни молекулни пигменти. Насочен е към решаването на съвременните естетични проблеми и профилактика на възрастовите изменения на кожата.


Процедурата намира приложение при третиране на тъмни петна по кожата – към процедурата се добавя биоревитализиращ разтвор с насочено действие конкретно към зоните на хиперпигментации, при наличие на фини бръчки около очите, устните и стягане на отпуснатата кожа – към процедурата се добавя разтвор с високо съдържание на хиалуронова киселина, при третиране на стрии по тялото – използва се продукт, който съдържа хиалуронова киселина, растежни фактори, аминокиселини, микроелементи, антиоксиданти, витамини, мастни киселини, коензими и др.


Процедура започва с почистване на зоната, която ще се третира и поставяне на упойка под формата на крем. Медицинският микронидлинг извършва механично стимулиране на колагена като чрез фини иглички образува микроскопични каналчета в епидермиса. През каналчетата, дълбоко в дермата се въвеждат хиалуронова киселина, витамини, аминокиселини, лекарства. Процедурата има ревитализиращ ефект, води до стягане на кожата и заличаване на белезите поради естетствената стимулация в синтеза на колаген, еластин и растежни пептиди. Комбинацията от механична травма и коктейл от активни вещества прави процедурата още по-ефективна.Микронидлингът отнема между 30 и 60 минути и е напълно безболезнен, тъй като се нанася упойка под формата на крем съдържащ лидокаин. Кожата се възстановява напълно до 2-3 дни, като е необходимо използването на хидратиращи, антибактериални и слънцезащитни продукти. 


Желаният ефект се наблюдават още след първата процедура. Според проблемите и особеностите на кожата се правят между 3 и 6 процедури през 3-4 седмици. 


Основните предимства на самия метод са многократното увеличаване на съдържанието на колаген в кожата, може да се прилага при всички типове кожа, безболезнен е, гарантира дълготраен ефект и е без странични ефекти.


Процедурата не е подходяща да се прилага при възпалителен процес, акне, активен херпес и отворени рани в обработваната област, веднага след прилагане на химичен пилинг или лазер, по време на бременност и кърмене.