Микродермабразио е метод за механичен пилинг на лицето. Извършва се със специален апарат, с помощта на накрайник, с който кожата се полира от диамантени микрокристали. Това е нехирургичен метод за подмладяване на кожата чрез механична ексфолиация. Чрез него се премахват ненужните мъртви клетки от повърхността на кожата, като се стимулира продукцията на нови здрави клетки. В резултат кожа е по-здрава, гладка и еластична. Препоръчва се извършването ѝ при хиперпигментации, неравномерен тен, белези от акне, разширени пори, мазна кожа, повърхностни бръчки, стрии и други.


Преди започване на процедурата, кожата се почиства. Не се прилага нито контактен гел, нито някакъв вид упойка. Самата процедура е бърза и лесна. Върху очите се поставят предпазни очила. По време на самата процецура се извършват въртеливи движения с диамантения накрайник, върхът на апликатора минава по кожната повърхност и създава нежен вакум, като заедно с това диамантеният връх нежно ексфолира клетки от най-външния рогов слой на кожата. След като се премахнат мъртвите клетки се разкрива по-свежа и млада. Процедурите с диамантено микродермабразио се прилагат най-често на лицето или зони със стрии. Може да се третират всички типове кожа. Обикновено процедурата трае около 30 минути в зависимост от мястото, на което се прилага. 

 


Препоръчителният курс от прецедури са по една процедура седмично в началото, след което да се премине по една месечно. Желателно е да се използва слънцезащитен продукт с висок SPF, с комбинаци от UVA и UVB защита, за да се предотврати евентуална хиперпигментация след извършването ѝ. След процедурата кожата може да е зачервена, но това бързо отшумява и след това е гладка, сияйна и тонизирана. Дермабразиото изглажда кожата на лицето, шията и деколтето. Резултат се вижда още след първата процедура. Кожата се регенерира приблизително на 30 дни и затова се препоръчва процедурата да се извършва веднъж месечно, за да се поддържа ефектът от нея дълготрайно. 


Като странични ефекти може да се включи лекото зачервяване, което изчезва в рамките на деня, може да се наблюдава по-суха и лющеща се кожа. Една седмица след процедурата е хубаво да се избягва кола маска, химични пилинги, кремове с ретиноиди, различни екфолиращи маски, сауни и горещи вани.


Очаквани резултати от микродермабразиото могат да са – изсветляване на пигментации, свиване на разширени пори, обновяване на кожата, намаляване на фини бръчки, подобрение на стриите. Не се препоръчва, ако се наблюдават кожни състояния като розацея, екзема, херпес, лупус, открити рани, изгаряния, псориазис, крехки капиляри или възпалено акне.