Процесът по микроблейдинг е много прецизен благодарение на използвания инструмент, който има вид на писалка с наклонено острие с 10-12 малки игли в края. Те не проникват през кожата, а само надраскват повърхността, подобно на порязване от хартия. Иглата на инструмента фино имплантира медицински пигмент върху епидермисния слой за кожата. 


Остриетата за микроблейдинг се състоят от множество игли, подредени в един ред. Те могат да бъдат класифицирани като гъвкави, твърди или комбинирани. Дебелината на всяка игла е еднаква и варира от 0,4 до 0,16 mm. Колкото по-тънки са иглите, толкова по-фини и отчетливи са щрихите. Има едноредови и двуредови игли, като последните помагат за по-успоредни щрихи. Колкото повече са, толкова повече мастило се поема от това острие. Най-дългата игла винаги се поставя в точката, в която започва коренът на косъма, следователно там се отлага максимално мастило. 


Всички мастила реагират и променят цвета си при многократно излагане на слънце. Мастилата на основата на железен оксид обикновено придобиват червеникав оттенък, докато синтетичните мастила обикновено придобиват черен оттенък. След завършване на микроблейдинга пигментът се размазва върху цялата вежда и се държи 5 минути. Това помага за равномерното задържане на пигмента. След това пигментът се избърсва с физиологичен разтвор и върху двете вежди се нанася антибиотичен крем.За разлика от татуирането, микроблейдингът не е в дълбокия слой на кожата, а по-скоро на повърхността и по тази причина цветът избледнява в рамките на около година. Тънките като косъмчета реснички са много по-фини от всяка татуировка и перманентен грим, тъй като се използва ръчна игла. 


Преди процедурата не е препоръчително ходенето на солариум, използването на пилинг за лице, използването на ретиноиди, прилагането на ботокс, прием на аспирин. След процедурата - през първите 48 часа веждите не трябва да се докосват. През следващата една седмица сърбежът е нормална реакция. Не бива да се използват ексфолианти, кремове против стареене, стягащи средства. Трябва да се избягва гримът и прекомерното излагане на слънце. Първите 2 седмици не трябва да се посещават сауна, парна баня и плуването. 


Ретуширането е задължително, тъй като малко зони губят цвета си за 2-3 седмици. Ретуш се прави най-рано след месец, при който същата процедура се повтаря в празните зони, като запазените щрихи не трябва да се запълват отново.