Мезотерапията е процес, който намира висок процент на приложение в съвремието. Съществуват различни видове мезотерапия, които се извършват с една единствена цел - перфектност във визията. Именно заради това специалистите по кожни болести и естетична медицина проведоха редица проучвания, с които доказаха, че мезотерапията може да бъде и изцяло безболезнен метод, който да се извършва без приложението на игли. С това се постига атравматичност на процеса и липса на каквито и да било усложнения след манипулацията, макар и те да са временни.

 

Мезотерапията без използване на игли е метод за трансдермално доставяне на активни химични вещества в клетките под формата на коктейл. Този тип смеси обикновено са съставени от хиалуронова киселина, колаген, еластин и антицелулитни субстанции, които активират метаболизма на подкожните мазнини от мастните клетки - адипоцитите. За целта към коктейлите може да се добавят молекули Ел-карнитин или кафеин. Цялостният ефект е стягане на тялото с помощта на електропорация. В световната медицинска литература, терминът електропорация означава безиглено въвеждане в клетките на лекарства, активни химически вещества и ДНК-информация през пори на клетъчната мембрана. 


 

Съвременният уред се среща още под името PSP. Това е уред за процедури, които се извършват в областта на лицето и тялото, комбиниращ свойството на две съвременни козметични технологии - електропореза и фототерапия. Комбинираното действие на двете технологии спомагат за постигането на по-добър ефект и много по-добра абсорбция на активните вещества от внесените коктейли. 

 

1. Как въздейства биотехнологията на клетъчно ниво?

Електропорезата е техника, която се базира на употребата на високочестотен ток в клетките за много кратък период от време. С помощта на приложения ток, по повърхността на клетъчните мембрани се образуват малки пори, през които проникват внесените при процедурата коктейли от активни вещества - химически субстанции, белтъчини, ДНК-молекули и други. В исторически план, методът е бил прилаган преди много години с цел култивиране на клетки, когато е необходимо молекулите на активни лекарствени средства да бъдат въвеждани директно в тяло.

 

Трансдермалната електропореза протича в следния ред - първоначално се постигане отваряне на пори и канали по мембраната от повърхността на клетката. Характерното е, че тези пори са временни и след прекратяване на процедурата, те се възстановяват отново до нормалното си физиологично състояние. При самото провеждане на високочестотния електрически ток и отварянето на поресто-каналчестите структури по клетката, се провежда и внасяне на коктейлите от вещества в клетката, съдържащи желаните детергенти. Позитивите тук са в полза на електропорезата, тъй като тя не е термичен метод и не предизвиква изгаряне, както и липса на каквито и да било травматични увреди в зоните на тъканите и техните клетки. 

 

2. Какви ефекти се постигат чрез приложението и на фототерапия в комбинирания метод?

NEWS_MORE_BOX

 

В редица клинични изследвания са доказани множеството ефекти на погълнати светлинни лъчи от клетката за самото й физиологично състояния и развитие. Проникването на светлинния лъч в дълбочина зависи основно от вида на лъча и неговата дължина. В този порядък се споделя, че съществуват няколко вида светлинни лъчи при извършването на фототерапия - червени светлини, които имат биостимулиращ ефект, повишаващ микроциркулацията в зоната на третиране и подобряване на тъканния метаболизъм. Съществуват също така зелени и сини светлинни лъчи. Първите имат подмладяващ ефект и подобряват здравината - тургора, на кожата. Сините светлинни лъчи имат основно дрениращ ефект и ефект на стягане на кожата чрез стимулиране производството на колаген. 

 

Според специалистите, за постигане на оптимален ефект е необходимо да се извършат поне 6 процедури при третиране на желата зона. Съществуват и възможности за приложение до 12 процедури, но те се извършват само под строг медицински контрол, предвид факта, че в клетките се въвеждат активни химически вещества, които оповавайки се на закона на Хипократ - "Важна е дозата" доказват, че елементите могат да имат и токсичен ефект, което налага стриктното им приложение.