Мезотерапията може да се извършва на пациенти на всяка възраст. В годините на пубертета се използва при борба с акне или белези от него. След 20-годишна възраст може да се започне провеждането на такъв тип процедура с цел хидратация на кожата, борба с пигментацията и най-ранните признаци на фотостареене. Това позволява да се избегнат по-инвазивни процедури в бъдеще или поне да се отложат максимално. Трябва да се има предвид, че след 60-годишна възраст ефектът няма да бъде толкова изразен.


Манипулацията е почти безболезнена и предизвика лек дискомфорт. По време на процедурата може да се използва локален анестетик. Мезотерапията за лице е минимално инвазивна процедура и чрез многократни убождания се въвежда комплекс от полезни минерали и аминокиселини, които се доставят в мезодермата. На мястото на убождането се образува лека подутина (папула), която изчезва напълно в рамките на ден. Резултатът е уплътняване, подобряване еластичността и вида на кожата, изглаждане на финните бръчки. Кожата на лицето изглежда по-млада и свежа. Използва се при кожа с фини бръчки, мастни натрупвания, акне, хиперпигментации, суха кожа, разширени пори, за хидратация, стягане и лифтиране на кожата, за подобряване на околоочната зона.


Вид мезотерапия е колагеновата мезотерапия, която поддържа и възстановява колагеновите фибри, действа като бариера срещу свободните радикали и забавя стареенето на кожата. Възможна е комбинация на хиалуронова киселина, мезококтейли и колагенова мезотерапия.Времетраенето на процедурата е около 20-30 минути, в зависимост от зоната, която се обработва. Процедурата подобрява кръвообращението, засилване обмяната на веществата, възвръща еластичността на кожата, чрез стимулиране производството на еластин и колаген, ефективно я подмладява. Възможни са нежелани реакции като зачервяване и лек оток в третираната зона, сърбеж, парене, които изчезват в рамките от няколко часа до 1-2 дни. Процедурите не зависят от сезона и могат да се правят целогодишно.


Противопоказания за извършването ѝ са бременност и кърмене, инфекции в третираната зона, алергии към определени съставки. В зависимост от състоянието на кожата и съответния проблем, дерматологът преценява какви вещества са най-подходящи за въвеждане, като за постигане на оптимален ефект е необходим курс от процедури.