В зависимост от зоната на приложение мезотерапията се използва за разрешаването на разнообрани проблеми и въз основа на това се прилагат различни вещества при нея. 


Мезотерапията е техника, базирана на поставянето на повърхностни микроинжектиции в мезодермата. Инжектираният разтвор съдържа широк спектър от минерали, витамини, аминокиселини, нуклеинови киселини и коензими, които могат да бъдат приспособени към индивидуалните нужди на всеки пациент.


Мезотерапията на коса е подходяща за лечение на косопад, изтъняване на косъма и пърхот. Тази процедура позволява инжектирането на вещества в скалпа за директно въздействие върху космения фоликул.


 

Мезотерапията за косопад се използва с голям успех, а лечението е безболезнено и безопасно, когато се извършва от специалист. Доставят се необходимите субстанции точно където е необходимо и така симулира косменият фоликул да расте и се подобрява кръвообръщанието, стимулира се производството на колаген, увеличава размера на фоликулите и спира загубата на коса. Обикновено се изискват около 6-8 процедури, за да се стимулира растежа на косата. 


Благодарение на процедурата се наблюдава цялостното възстановяване на косата по отношение на нейния блясък и обем. Спира се на косопада, наблюдава се растеж на нова коса, заздравява се структурата на косъма, възстановяват се дефицитите на аминокиселини и микроелементи в косата. 


Процедурата се прилага при усилен косопад и разреждане на косата, причинени от различни стресови фактори, като бременност, анемия и вируси - и след ковид-19 инфекция, в следствие на хормонален дисбаланс, след медикаментозно лечение, автоимунни заболявания, проблеми с щитовидна жлеза, при хранителни нарушения. 


Мезотерапията приложена в областта на тялото спомага за премахване на целулита, изглаждане и стягане на зони като бедра, бридж и корем. Обезболяването преди инжекционната процедура гарантира комфорт дори на пациенти с нисък праг на болка. Стимулират се обменните процеси, намаляват се подкожните мастни депа и целулита, подобрява се кръвообращението и лимфния дренаж, повишава се еластичността на кожата, редуцират се стриите и белезите. Прилаганите терапевтични мезококтейли съдържат липолитични съставки, ензими, витамини и микроелементи, а също и вещества, подобряващи лимфодренажа и стимулиращи синтеза на колаген и еластин. Съответните вещества, които се инжектират се избират от естетичния дерматолог в зависимост третирания проблем. Инжекционното въвеждане на мезококтейлите се извършва по схема, а съставът им непрекъснато може да се променя. Процедурата не изисква възстановителен период. Възможно е в зоната на инжектиране да се появи зачервяване, лек оток, синина или повишена чувствителност, които изчезват в рамките на ден.


Резултатът е видим след 2-3 процедури, а трайността на ефекта зависи от начина на живот на пациента. Важно е мезотерапията да бъде съчетана със здравословно хранене и добра двигателна активност.


Не се прилага при бременност и кърмене, инфекциозни заболявания, вирусни и бактериални кожни инфекции и при онкологични заболявания.