Смяната на сезоните и резкият спад на температурите се свързват и с промени в тялото на човек, включително и косопад. 
 
Загубата на до 100 косми на ден се смята от специалистите за нормална. Има случаи обаче, когато загубата на коса е много по-голяма и се случва не само при ресане. Тогава говорим за косопад.
 
Косопадът може да е предизвикан от различни причини като най-често срещаните са:
  • Андрогенни причини;
  • Хормонален дисбаланс в и около космения фоликул;
  • Липса на правилни хранителни вещества в организма;
  • Намалено кръвообращение.
 
Андрогенният косопад е най-често срещаната форма на косопад. В продължение на години се  е смятало, че в основата на процеса на оплешивяване стои мъжкият полов хормон тестостерон, който жените обикновено имат в много малки количества. Вече за главен виновник се определя дихидротестостеронът. Той играе ролята на „враг“ на космените фоликули на главата. При определени условия дихидротестостеронът убива фоликулите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Съществуват методи, чрез които могат да се диагностицират напълно безвредно и безболезнено заболявания на скалпа и на косъма. Следователно, ако състоянието е възвратимо, се използват медикаментно лечение или мезотерапия.
 

Какво е мезотерапия?

Мезотерапията е неинвазивна техника на базата на повърхностни микроинжекции, поставящи се точно под епидермиса, в прицелните тъкани. Терминът „мезо“ произлиза от мезодерма или среден слой на кожата (приблизително 1 mm дълбочина). Мезотерапия е лечение, което стимулира мезодермата, което облекчава голямо разнообразие от симптоми и заболявания.
 
Инжектираният разтвор може да съдържа широка гама от минерали, витамини, аминокиселини, нуклеинови киселини и ко-ензими, които са пригодени към индивидуалните нужди на всеки пациент. 
 
Лечението е безболезнено и безопасно, когато е извършено професионално. Не се изискват дори превръзки или анестезии. След лечението пациентът може  направо да се върне на работа. 
 
Мезотерапията е ефективен, или поне по-ефективен метод срещу борбата с косопада от таблетки за растеж и подсилване на косата.
 
Мезотерапията действа на принципа на доставяне на точните материали на точното място, където това е необходимо (около космения фоликул), така че космения фоликул може:
  • Да расте и да се запазва на мястото си, 
  • Прекомерната секреция на ДХТ (дихидротестостерон) се неутрализира и 
  • Кръвообращението се стимулира
 

Активни съставки при мезотерапията срещу косопад

Ацетил тетрапептид-3: алтернатива на миноксидил
Намалява възпалителния процес, спира косопада и стимулира растежа на косата, модулира ДХТ, стимулира извънклетъчния матрикс и задържа протеини. Ацетил тетрапептид-3 стимулира тъканното ремоделиране и има пряко въздействие върху космения фоликул. Сигналът за ремоделиране увеличава размера на космения фоликул, подобрявайки силата и жизнеността на косата.
 
Биоханин A
Биоханин А е мощен изофлавон, получен от червена детелина. Това е естествено органично съединение от класа на фитохимикалите, известни като флавоноиди. Червената детелина е традиционно използвана за лечение на астма, рак и възпалителни кожни заболявания като екзема и псориазис. Биоханин А контролира превръщането на тестостерон в DHT при андрогенния косопад.