Стройното и пропорционално тяло често се приема за символ на здраве, красота и жизненост. Независимо обаче от доброто си здравословно състояние и редовните упражнения, някои хора все пак страдат от диспропорционално тяло, вследствие натрупване на мастни клетки в определени области. Мезотерапията, използвана върху тялото с цел отслабване, цели именно  подпомагане намаляването на мастните натрупвания, намаляване на целулита и изглаждане на портокаловата кожа. 
 

Какво представлява процедурата?

Съставките на продуктите, предназначени за мезотерапия на тялото, работят на клетъчно ниво, в мастните клетки на човешкото тяло. Тези мастни клетки имат два рецептора:
  • алфа-рецептор, през който мастните клетки получават мазнини за складиране; и
  • бета-рецептор – през който клетките извеждат мазнините, когато тялото се нуждае от допълнитено гориво.

Проблемът тук е, че в различните части на нашето тяло нашите клетки имат дисбаланс на алфа- и бета-рецепторите и обикновено, при жените, колкото по-надолу в тялото са клетките, толкова е по-голяма тази диспропорция. Затова продуктите за мезотерапия за намаляване на мастните клетки целят стимулацията на бета-рецепторите, за да могат те да увеличат екскретирането (освобождаването и извеждане) на мазнини; и от друга страна – потискането или блокирането на дейността на алфа-рецепторите, за да не се приемат тези мазнини обратно в клетките. 

 

Предимства


Мезотерапията срещу напълняване има доста предимства. За да поддържа своето самочувствие достатъчно високо, човек трябва да се чувства добре в кожата и килограмите си. Диетите и упражнения са изпитани от времето методи за подобряване на начина, по който изглеждаме и се чувстваме, но те не винаги са в състояние да се борят с упоритите мастни натрупвания. 
 
Мезотарепията предлага нехирургичен метод за подобравяне на външния вид, когато всички други усилия са без успех. Тъй като мазнината постепенно се втечнява и отстранява чрез собствени процеси на организма, лечението е леко.
 
Мазнината се стопява равномерно, затова резултатът и естествено изглеждащ външен вид. Кожата около инжектираните зони дори може да се стегне, защото химикалът, разграждащ мазнините, може да стимулира производството на нов колаген. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Мезотерапията може да се използва и за коригиране на двойна брадичка, подпухналостта под очите, мазнините около корема, бедрата, талия  или други части на тялото, където се образуват масти натрупвания.
 

Рискове

На най-голям интерес мезотерапията се радва при жени с целулит – т.нар. инжекционна липолиза. Това е доста агресивен метод, който разрушава мастната тъкан. Някои експерти са на мнение, че това вече не е мезотерапия. Методът е извънредно популярен и крайно противоречив. 
 
Главно действащо лице сред препаратите липолитици е фосфатидилхолин. В някои европейски страни той е забранен за употреба. Установено е, че инжектирането на  фосфатидилхолин може да доведе до сериозни усложнения, включително некроза, абцеси, псориазис, бактериални инфекции и др.
 
Привържениците на метода смятат, че е нужно изключително прецизно поставяне на инжекциите и правилна дозировка на препаратите, както и съчетаването на терапията с лимфодренажни процедури. Инжекциите се поставят на строго определена дълбочина в подкожната мастна тъкан. Ако иглата попадне в мускул или кожен слой, може да възникнат нежелани усложнения.
 
Извън това потенциалните странични ефекти от мезотерапията срещу остлабване включват усещане за парене, слабо подуване, болезненост, временна промяна на цвета на кожата и риска от инфекция. Районът около мястото на инжектиране може не само де се стегне, но и да се нарани, което да трае в продължение на една седмица.