Броят на хората, които се подлагат на процедури като микроблейдинг се увеличава, но също така и броят на хората, които не са доволни от извършената процедура расте.

 

Пигментите за перманентен грим са с различен състав. Могат да съдържат смес от мастила, съдържащи желязо, което при обработване с лазер, придобива черен цвят.


 

Титаниевият диоксид се използва в повечето пигменти за перманентен грим на хора с по-светъл тип кожа, а за тези с по-тъмна кожа се използват пигменти с по-тъмно мастило. Титанът е метал, който е раздробен до бял прах. Когато лазерната светлина удари този оксидиран метал, настъпва химическа реакция, която превръща титана в базисно състояние, което притежава тъмно сив цвят.

 

Методите за отстраняване на перманентен грим могат да се извършат чрез лазерно лъчение или с помощта на разтвор.

 

Лазерното премахване не се препоръчва за премахване на перманентен грим или микроблейдинг, който е направен преди по-малко от 6 месеца. През този период в кожата има по-висока концентрация на пигменти, което означава, че ще се нуждаете от повече на брой процедури и самата процедура ще бъде по-болезнена, тъй като наситените в пигмента молекули привличат лазерната светлина. Това от своя страна увеличава и риска от поява на белези и пигментация.

 

Всеки импулс на лазера изпраща светлинен лъч към кожата, който селективно се абсорбира от частичките пигмент, които се намират в дермата. Когато пигментните частици погълнат тази енергия, те се разбиват на още по-дребни частици. Имунна система започва процес на отстраняване на тези частици от кожата. През този период перманентният грим изсветлява. С всяка следваща процедура лазерът раздробява все повече частици, докато премахне нежелания пигмент напълно.

 

През заздравителният период е нормално образуването на корички, които не трябва да бъдат чоплени и премахвани. Те осигуряват естествена защита на кожата и помагат за нейното възстановяване. След като коричките паднат, се наблюдавва просветляване на третирания участък. През възстановителния период трябва да се използват слънцезащитни кремове.

 

Скоростта на отстраняване зависи от плътността и цвета на пигмента, също така и колко дълбоко е разположен. Пигментът се премахва послойно – в началото се премахват по- горните слоеве.

 

Пермнентният грим нанесен с машинен метод се отсранява по-бавно от микроблейдинга. За микроблейдингът са необходими 2-3 процедури, а за перманентен грим – от 6 до 8 процедури.

 

Прамахването на перманентен грим чрез химически разтвори позволява пигментите да бъдат извлечени от повърхността на кожата, а не раздробени, както при лазерното лъчение.

 

С този метод пигментите се отстраняват от кожата като се изпозлва машина за перманентен грим, след което специалният разтвор се вкарва до определена дълбочина в кожата. Цели екстракция и отделяне на молекулите на пигментното вещество от тялото в непроменена форма. Разтворът взаимодейства с пигментите и ги извлича на повърхността на кожата. Извършен професионално, този метод е бърз и ефективен, тъй като може да отстрани всякакви видове пигменти и цветове.

 

Необходима е едно единствена процедура, ако пигментът е нанесен повърхностно. В случай, че е по-дъблоко, процедурата може да се повтори след 1-2 месеца.

 

Предимствата на метода са отстраняване на всички нюанси на пигмента, липса на алергични реакции и голяма ефективност. Недостатъците могат да включват понякога дълъг лечебен процес от 3 до 6 месеца и оформяна на корички, които изчезват в рамките на 10 – 12 дни.