Методите за премахване на лунички или пигментни петънца от кожата са най-различни. Те варират от процедури в домашни условия до такива, които се извършват от специалисти.

 

Превенцията е много важна в грижата за кожата. Прекомерното излагане на вредните UV лъчи води до злокачествени изменения в клетките на кожата. Важно е да се използват кремове със защитен фактор (30+) и шапки с периферия или козирка целогодишно, особено през летните месеци.


 

Ретинолът или витамин А е полезен в грижата за кожата, като има противовъзпалително и успокояващо действие. Козметичните продукти с ретинол се абсорбират в дълбочина като провокират нейната регенерация. Необходима е постоянна и последователна употреба на ретинол за по-добър ефект в борбата с луничките.

 

Витамин С има полезно влияние за кожата. Натрупването му в тялото засилва имунната система, която предпазва организма от болестотворни микроорганизми и предпазва кожата, като образува защитен слой по повърхността ѝ.

 

Един от методите за премахване на пигментни петна и лунички е химическият пилинг. Обикновено се включват гликолова киселина, салицилова киселина и млечна киселина. Третирането става през няколко седмици, в зависимост от индивидуалните особености. След като премине обичайното раздразнение, кожата става бляскава, мека и гладка – без излишна пигментация.

 

Едно от най-успешните лечения на пигментните петна е лазерното IPL премахване. Специално разработената IPLсветлина с определена дължина на вълната се поглъща само от клетките, съдържащи прекомерни концентрации на пигмента меланин, трансформира се в топлина и води до разрушаване на пигментните гранули и изсветляване на пигментациите. IPL светлината не въздейства на околните тъкани и не нарушава естествения тен на кожата.

 

Преди процедурата трябва да избягвате ароматни ретиноиди, които се използват за лечение на акне. Избягвайте аспирин 1-2 седмици преди процедурата, за да се намали риска от кръвонасядания. Избягвайте химически пилинг, микродермабразио и фраксел 3 месеца преди започване на лечението. Зоните, които ще бъдат третирани не трябва да са излагани на слънце и солариум в продължение на 1 месец преди лечението.

 

Процедурата се извършва в амбулаторни условия и трае няколко минути до половин час в зависимост от третираните зони. Върху кожата се поставя гел и се извършват няколко последователни импулса.

 

След процедурата може да се усеща парене на кожата. Удачна е употребата на охлаждащи гелове с алое вера или крем за след слънце. Потъмняване на пигментните лезии ще започне още в първите минути след процедурата, а на следващия ден ще станат още по-тъмни. Няколко дни по-късно се образува коричка на съответните места, които люспички отпадат след 7-10 дни.

 

След процедурата трябва да се избягва излагането на слънце и горещите вани. Желателно е да се използва слънцезащитен крем един месец след процедурата.

 

Препоръчителният брой процедури са 1-5 сесии на интервали от 3-4 седмици.