Липофилингът е метод, чрез който мазнини от една зона на тялото се прехвърлят (трансплантират) на друга. Използват се собствените мастни клетки на пациента. По този начин се попълват места с липсващ обем от тялото с изцяло собствен материал. В същото време пациентът се освобождава от мастната тъкан в зоните, където тя не е желана.


Липолифтингът се нарича още частична липосукция, защото мазнината се взема с тънки канюли през малки разрези, както е при обикновената липосукция. След филтриране, изолираните мастни клетки се инжектират в областите с дефицит.  В допълнение към добавянето на обем, след липофилинг намаляват белезите, като се подобрява качеството и еластичността на покриващата кожа. 


Предимствата на метода са, че се използва собствен материал, който не алергизира и не причинява проблеми с приемането му от организма. Така трансплантираната мастна тъкан на 3-4-ия ден вече има собствени кръвоносни съдове. Обработените по този начин райони само след 7-10 дни са нормални на вид. С една намеса се подобрява вида на мястото на поставяне на мастната тъкан и на мястото, от което тя е взета.Липофилингът се използва при уголемяването на меките тъкани, промяна на контура на тялото (седалище, ръце), подмладяване на лицето, реконструкция на лицето, и при операции на гърдите. 


Преди операцията се определят подходящите донорни места за вземане на мастна тъкан. Това включва вътрешната страна на коляното, бедрото, корема, гънките от тлъстини по талията, гърба, горната вътрешна страна на ръката и врата. За запазване на резултата по-дълго се препоръчва пациентите да спазват определен режим след операцията. Той е свързан с риска мастната тъкан отново да се образува на местата, от които е взета.


Много пациенти чувстват някои области сковани следоперативно. Това е свързано с отока, леката травма на сетивните нерви и факта, че е бил  приложен местен анестетик. Понякога може да се появят подувания и синини на третираните зони, свързани с оперативната намеса.


Трайността на ефекта може да се запази дори до края на живота. Мастната тъкан остава на новото място до края на живота, но ефектът е около 4-6 години, защото процесите на стареене и умора на тъканите в определени области продължават. Това е един метод на запълване и придаване на обем. Той не връща тъканите на мястото, в което те са били преди години, тъй като е един от най-неинвазивните оперативни методи и не включва изрязване и преместване на тъкани.


Операцията се извършва под локална или венозна анестезия. Рискът за пациента е минимален. Получават се малки насинявания в третираните области, които са съвсем повърхностни и преминават за 3-5 дни след операцията. Понякога се налага повторно извършване на операцията след няколко месеца за подобряване на ефекта или за да се получи желания от пациента резултат. Важно е да обсъдите желаните подобрения и очаквания с вашия хирург.