Липолифтингът е процедура, която се използва за подмладяване на лицето, стягане и скулптуриране на ръцете, гърдите и седалището чрез трансфер на излишна мастна тъкан от различни части на тялото. В зоната на лицето може да се приложи като корекция на назолабиални, марионетни бръчки, „пачи крак“ около очите, уголемяване на устни, придаване на обем на скулите и бузите. Излишна мастна тъкан се взима от друга част на тялото и след специална обработка, с нея се попълват изразените нежелани линии. Важно условие е пациентът да не е прекалено слаб, за да има достатъчно мастна тъкан, която да се трансферира в желаната област.


Процедурата може да бъде извършена с местна или обща анестезия. Времетраенето е около 2 - 3 часа, в зависимост от обема мастна тъкан, която трябва да бъде трансферирана. Започва се с взимане на мастна тъкан, най-често от корема или бедрата, като се прави малък разрез на предварително обезболеното донорно място и с помощта на фина канюла се извлича необходимото количество мастна тъкан. След това мастната тъкан се пречиства и с помощта на друга канюла се инжектира в желаната област. Има значение видът на използваните канюли, тъй като от това до голяма степен зависи, “преживяемостта” на инжектираната мастна тъкан и съответно колко трайно ще се задържи постигнатият обем.


Инжектиране на собствена мастна тъкан в областта на гърдите е алтернатива на поставянето на импланти. Пациентките трябва да имат оформени гърди без увисване. Тогава се извършва липофилинг след липосукция от други части на тялото, преработване на мазнината по специален метод и обратното ѝ инжектиране в бюста. Това е подходящ метод за жени с наличие на умерено количество подкожни мазнини, с тесен гръден кош, които желаят естествени резултати и малък размер на бюста. Прилага се също при наличие на дефект на гърдата след претърпяна частична мастектомия, вследствие рак на гърдата, премахване на аденом, друг вид травма или състояние. След пълна мастектомия,  за да се постигне достатъчен обем, обикновено са необходими 2 - 4 процедури.Инжектирането на мастна тъкан в областта на ръцете спомага за намаляване на възрастовите промени – добавяне на обем и справяне с увисналата кожа, изпъване на бръчки, подобряване на вида на кожата. Липолифтингът може да се използва и за оформяне и уголемяване на седалището по описания метод.


Голямо предимство на процедурата е използването на собствената мастна тъкан и избягването на риска от алергични реакции, които могат да се получат при въвеждането на чуждо тяло. Може да се приложи многократно, докато се постигне желаният ефект.


Методът крие рискове от кървене, оток, инфекция и временна загуба на чувствителност, които са много редки и при прецизно извършване на процедурата са сведени до минимум.