Бенките са характерни образувания по кожата, които са съставени предимно от меланоцити. Това са тези клетки в кожата, които осигуряват нейната пигментация и имат защитен характер, когато човешкото тяло е подложено на продължително слънчево и УВ-лъчение. Медицинското им название е невуси.

 

Невусите могат да бъдат както доброкачествени, така и злокачествени образувания. Любопитен е фактът, че развитието на злокачествен невус е сравнително рядко. Бенките предимно са от доброкачествен тип.


 

Доброкачествените бенки са типичен козметичен проблем. За голям процент от хората това е част от позитивната аура на излъчването им, но за други те са неприятно образувание, което няма място на повърхността на лицето или тялото им. Бенките са такъв тип образувание, че могат да се развият навсякъде по тялото, без някакво особено разпределение из кожните зони.

 

Характерно за бенките е, че обикновено са с кръгла форма. Но не са редки случаите, при които бенките имат овална или неправилна форма. В зависимост от вида си те могат да варират и в гамовото си оцветяване. Най-общо описано, цветът на бенките варира между кафяв и черен.

 

Бенките могат да се появяват още при раждането. Това са така наречените вродени или конгенитални невуси. Този тип новообразувания са изключително редки и обикновено са свързани с развитие по време на растежа на индивида. Всички други бенки се причисляват към подгрупата на придобитите невуси. Тези невуси обикновено се проявяват в детската възраст или през младежките години на полово съзряване. Третият тип бенки, който също принадлежи към придобитите невуси, е сравнително рядко срещано явление. Те имат характерен хистологичен и цитологичен строеж и проявяват данни за малигненост, макар и това да е също много рядко срещано явление. Счита се, че хората с наследствена обремененост имат по-висок риск да развият кожен рак при злокачествена бенка, отколкото при хората с дебют в това състояние.

 

Кое е подходящото лечение?

Премахването на бенки е въпрос, който ангажира вниманието на специалистите по кожни болести и по козметичната медицина от дълги години. В повечето случаи бенките могат да бъдат премахнати.

NEWS_MORE_BOX

 

Методите за лечение са различни, но винаги се избира точно този метод, който ще е подходящ спрямо вида, локализацията и формата на бенката. Сред най-широко разпространените методи за лечение на бенки е криотерапията. Това е метод, при който невусът се премахва чрез замръзване с течен азот. Обикновено се постига радикален ефект при премахване на бенката, но често след манипулацията остава белег.

 

Другите сравнително често приложими методи са хирургическо изрязване и електрокоагулация. Първият е задължителен при съмнения за злокачествено израждане на невуса. Извършва се под локална анестезия, при което с помощта на скалпел, бенката се изрязва до здраво, като се премахва и тънък слой от здравата кожа, за да се осигури максимална сигурност по премахване на всички рискови клетки за израждане, което съответно намалява риска от рецидив.

 

Електрокоагулацията е метод, при който се използва електрически ток със специална апаратура, при която има активен електрод във вида на игла или електронож. Неговата цел е да изгори бенката.

 

Сред най-новите методи е лазерното. Процедурата е подобна на електрокоагулацията, но ефектът е значително по-добър и премахва бенките без да оставя белег. Само в някои случаи се регистрира временно задържане на белег в постоперативния период.