Съвременните лазерни терапии са доказано ефективни при лечението на дълбоки и хипертрофни белези. До това заключение стигат учени, като публикация за изследването им е налична в последния за 2013 г. брой на Plastic and Reconstructive Surgery® .
 
Д-р Ли и колегите му от Shanghai Ninth, демонстрират убедителни данни за постиженията на лазерната хирургия в премахването на почти всички видове белези, включително трудно и бавнозарастващи белези като хипертрофните.
 
Хипертрофни белези се получават след тежки травми, които водят до синтезата на прекомерни количества колаген. Колагенът е най-изобилният протеин в човешкото тяло, който изпълнява предимно структурни функции. Под формата на удължени нишки, наречени фибрили, колагенът е наличен като градивна частица в кожа, сухожилия, хрущялна тъкан, кости, кръвоносни съдове и др., като представлява от 25% до 35% от общия телесен протеин.
 
По правило хипертрофните белези се образуват на места засегнати от термична травма – изгаряне или измръзване, както и от порезни нарянявания. Често се наблюдават върху китките на хора, извършили опит за самоубийство в миналото или по лицата на мъже с чувствителна кожа, която се възпалява бързо след бръснене.
 
Тези белези са не само неестетични, но често могат да предизвикват сърбежи и болка. Макар да не надхвърлят размера на първоначалната рана, колагеновите фибри които отначало запушват раната, а в последствие служат за изграждането на нова кожа, продължават да се сгъстяват за около 6 месеца след травмата. При нормално зарастващите рани, тялото произвежда колаген в ритъм, който съвпада с разграждането на старите колагенови нишки и се постига баланс, осигуряващ зарастване без белег. 
NEWS_MORE_BOX
 
Сериозността на травмата, спешната помощ и грижа за раната, както и някои генетични фактори обаче нарушават този ритъм и колагенът се натрупва по-бързо, отколкото се разгражда. Това води до по-тъмни, обемни и видими белези, които могат да са причинител на силен дистрес поради козметични и функционални проблеми - сърбежи, тъпа болка и психологичен ефект – напомняне за травмата или понижено самочувствие.
 
Според изследването на д-р Ли над 70% от подложилите се на различни терапии с лазерно лечение на белези са постигнали почти пълно излекуване на умерени, тежки и хипертрофни белези. Най-разпространената форма на лечение е с PDL лазер, използващ честота на вълната 585/595 нм или 532 нм, с интервал от 5-6 седмици между процедурите. В зависимост от големината и дълбочината н абелега, лечението може да отнеме от 5 до 15 процедури.