Наред с всички технологии в естетичната медицина, позволяващи извайване на тялото чрез моментално отстраняване на излишните мазнини, се нарежда и лазерната липосукция. Това е нова система за намаляване на мастните натрупвания по естествен начин.
 

Как работи лазерната липосукция?

Ефектът на лазерната липосукция се дължи основно на активираната способност да се освобождават триглицеридите от целевите мастни клетки. Това е естествен процес на тялото. Човешкото тяло е енергийна машина - приема гориво (чрез прием на калории), преобразува горивото в енергиен ресурс, складира (като триглицериди в мастните клетки) и освобождава при нужда (мастните клетки освобождават триглицериди). Неприятното в този процес е, че когато не се изразходва достатъчно, в мастните клетки се складира повече енергия, отколкото има нужда. Така се увеличава телесната маса и размер.
 
Лазерната енергия прониква под повърхността на кожата и влияе директно на мастните клетъчни мембрани като променя пропускливостта и структурата им. Това от своя страна води до намаляване на размера на мастната клетка и започва освобождаване на вътреклетъчните мазнини. Мастните триглицериди изтичат през разрушените клетъчни мембрани в междуклетъчното пространство, където постепенно преминават чрез естествените метаболитни функции към лимфата, без да предизвикват вредни физиологични ефекти. Този процес води до намаляване на натрупаната мастна тъкан.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Какви са предимствата на лазерната липосукция?

  • Загуба на няколко сантиметра само за няколко седмици. Резултатите стават очевидни като от страна на пациента не се изискват диети, хапчета, упражнения или съчетания от всичко това. Разбира се, обаче, препоръчително е те да се хранят здравословно и да се въздържат от кофеин и алкохол, а физическите упражнения биха допринесли за повишаване на резултатите от лечението.
  • Напълно неинвазивна процедура. Лазерите са безболезнени и се прилагат в зоната на лечение в продължение на двадесет минути на всяка серия. Няма разрези, анестезия или лекарства. Пациентът се отпуска и не чувства почти нищо по време на процедурата, дори може да е приятно.
  • Процедурата не изисква болничен престой. След като бъде извършена, пациентът веднага си тръгва, без това да пречи на ежедневието и без да изисква отсъствие от работа.
  • Без място за сравнение с инвазивната липосукция. Лазерната липосукция няма нито един от страничните ефекти, до които води оперативната такава.
 

Какви са рисковете на лазерната липосукция?


  • Синини и подутини
След процедурата е възможно да се появят синини и подутини на конкретното място, които да отшумят след една-две седмици. Синините са доста по-малки от при другите форми на липосукция, тъй като топлината от лазера спира кървенето от малките кръвоносни съдове още по време на процедурата.
 
  • Нарушен вид на кожата
Лазерната липосукция до някаква степен смущава структурата на клетките. Тъй като мастната тъкан принудително се изгаря, а съединителните влакна остават на мястото си, има вероятност кожата да придобие вид на „костилка“, а целулитът да се увеличи.
 
  • Изгаряне
По-новите методи за лазерна липосукция рядко причиняват изгаряния на кожата, въпреки че рискът е все още налице. Актуални устройства, използвани от много хирурзи, включват датчици, които измерват температурата на кожата, което намалява риска от тъканно прегряване и изгаряне. Ако все пак се случи, пациентът рискува по-нататъшни усложнения от инфекция и образуване на белези на мястото на изгарянето.
 
  • Инфекции
Всяка процедура, извършваща се върху тялото, без значение колко малка е тя, може да причини инфекции. Стерилност на материалите, уредите, инструментите и помещението, в което се извършва тя, са необходими, за да се избегне този риск.