В повечето световни клиники се прилага ново поколение лазер за трайна епилация, по производство на Александрит лазер, който води до трайно премахване на окосмяването в зоните на гърба, гърдите, половия триъгълник и крайниците. Често някои мъже с обилно окосмяване в зоната на лицето прилагат доказаната техника. Лазерът осъществява своя ефект чрез третиране на кожните зони с дължина на лазерната вълна от 755 nm и селективно абсорбира меланина в косъма. Лазерът причинява термична деструкция на космените фоликули, процес известен като фототермолиза, без да се засяга околната за фоликула тъкан. Предвид силно загряващия ефект, производителите на лазерния апарат са добавили и два охлаждащи механизма, за да може да създадат идеалната техника за обезкосмяване, без това да води до болка и дискомфорт у пациентите по време на процедурата.
 

В какви условия се препоръчва прилагането на лазерната техника?

Лазерната процедура обикновено се прилага от естетическа гледна точка. Но също така, за да бъде идеалният апарат, той трябва да има и медицинска насоченост. Бръсненето, прилагането на вакси, депилатоарни кремове и машини често могат да предизвикат появата на фоликулит -  заболяване, което се съпровожда с развитието на множество малки пъпчици в зоните на третиране. В тези условия лазерът се справя особено добре и неутрализира възможността за поява на пъпки след процедурата, както и развитие на кожни белези в последствие. Също така при разширени капиляри и венули по крайниците и лицето или при изгаряне след приложението на вакси и депилатоарни кремове, лазерът е единственото решение за справяне с проблема. Също така съвременната лазерна техника е подходяща при лечението на хипертрихоза и хирзутизъм, причинени от хормонални нарушения със съпровождащ тежък дисбаланс.


NEWS_MORE_BOX


 

Кога се извършва процедурата?

Преди да бъде извършена процедурата от особена важност е да се изчака поникването на косъма до размерите 2-3 мм. Лекарите прокарват лазера през зоните на окосмяване. Обикновено специалистите препоръчват да се направя 5-6 сесии през двумесечен период за третиране, за да се постигне качествен и радикален ефект на обезкосмяване. Най-често и с най-добър ефект при лазерната епилация се постига на лицето, дланите, предмишници, мишници, полов триъгълник, крака, гърди, корем и вътрешната страна на бедрата. Също така според специалистите, лазерната техника е идеален заместител на съвременните техники за обезкосмяване, защото, освен че създава благоприятен и траен ефект. Процедурата в зависимост от зоната на приложение варира между 50 и 150 евро в европейските клиниките.