По средата на бикини сезона сме! Това означава, че много хора търсят най-лесния и най-бърз начин за премахване на нежеланото окосмяване. Вероятно обаче сме уморени от самобръсначки, епилатори или кола маска. Или може би най-дразнещото е, когато получим зачервявания и възпаления, подобни на акне, когато се отървем от нежеланото окосмяване? Ако това е така, едно от удобните решения на този досаден проблем е лазерната епилация.
 
Дерматолозите използват лазери, за да премахнат нежеланото окосмяване на лицето и тялото безопасно и ефективно. Благодарение на напредъка в технологиите все повечето хора избират  лазерната  епилация като удобен и алтернативен начин за обезкосмяване.
 
Лазерната епилация е медицинска процедура, която използва лазер: интензивен, пулсиращ лъч светлина, чиято цел е да премахнете нежеланото окосмяване.
 
Лазерната епилация работи на принципа на селективната фототермолиза  – излъчваната светлина се абсорбира само от пигмента меланин, който се намира в космения фоликул. Продължителността на лазерния импулс е няколко милисекунди и действа само и единствено върху пигмента.
 

Защо и как се прилага лазерната епилация?

Лазерните процедури са насочени към меланиновия пигмент (тъмния цвят) в косъма и неговия фоликул. Така до корена на косъма се достига с минимално влияние върху кожата. Тъй като меланин се произвежда само във фазата на растеж на косъма, лазерният лъч може да достигне до корена само, когато космите са в тази фаза. Дори в една и съща зона от тялото, не всички косми се намират във фаза на растеж по едно и също време. Ето защо лазерните процедури трябва да бъдат повтаряни в прецизно подбрани интервали от време, съобразно фазите на растеж на косъма. Това ни гарантира, че корените са унищожени, и че е предотвратено последващо поникване на косми от тези фоликули.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Рискове?

Лазерното премахване на окосмяването невинаги гарантира трайно обезкосмяване. Всъщност, колкото по-силен е косъмът или гъсто окосмяването, толкова по-задоволителен е резултатът след няколко процедури. Някои косми обаче могат да бъдат устойчиви на лазерната процедура или да растат отново след нея, въпреки че тогава новите косъмчета са по-фини и с по-светъл цвят.
 
Най-честите странични ефекти на лазерната епилация включват:
  • Дразнене на кожата. Временно изявяващи се дискомфорт, зачервяване и подуване са възможни след лазерна епилация. Признаците и симптомите обикновено изчезват в рамките на няколко часа.
  • Промени в пигментирането. Лазерът може да повлияе на засегнатата кожа като остави светло петно, но обикновено временно. Това обезцветяване основно засяга тези, които имат тъмна кожа (именно заради пигмента меланин), особено ако се използва неправилно лазера или в неправилна настройка.
  • Рядко лазерната епилация може да предизвика мехури, корички, белези или други промени в структурата на кожата.
  • Други нечести проблеми, които могат да възникнат включват побеляване на космите или, парадоксално, косата може да започне да нараства прекомерно в или около третираните области.
 
Лазерната епилация не се препоръчва за мигли, вежди или тази област на лицето поради вероятността от тежки очни наранявания.
 
Резултатите от лазерната епилация варират значително от човек на човек и зависи от това в коя област на тялото или на лицето е направена.
 
През последните години се предлагат лазери, които могат да бъдат използвани у дома. Тези устройства може да предизвикат от ниски до умерени нива на обезкосмяване. За тях обаче няма сведение колко безопасни и ефективни са в сравнение с професионалните лазери, използвани от професионалисти.