Ако не сте доволни от бръсненето или скубането на излишното окосмяване, може да обмислите отстраняването на нежеланите косми с лазер. При тази козметична процедура енергията, която се излъчва от инфрачервените лазерни лъчи, бива погълната от меланина в клетките на космения фоликул. Това води до повишаване на енергията, достигайки над 40oC - процес, който води до умъртвяването на фоликула. По този начин се унищожава косъмът
 

Какви са предимствата на лазерната епилация?

 
Лазерната епилация е особено подходяща за премахване на излишното окосмяване по лицето, краката, ръцете, подмишниците, бикини зоната и други области по тялото със силен контраст между цвета на косъма и цвета на кожата. 
 
Процедурата предлага прецизност. Лазерите могат селективно да отстранят тъмните и груби косми, оставяйки в същото време кожата на обработваната зона незасегната. 
 
Всеки импулс на лазера може да третира много косми едновременно за части от секундата. Малките области като окосмяването над горната устна например могат да бъдат обработени за по-малко от минута. При по-големите – краката или гърба, процедурата може да отнеме и час. 
 
Данните сочат, че при 90% от пациентите окосмяването изчезва след около 5 сесии. 
 

Как да се подготвим за процедурата?

 
Лазарното обезкосмяване е процедура, провеждането на която изисква обучение и крие потенциален риск. Преди да се пристъпи към изпълнението й, трябва да се проведе консултация със специалист, който ще я проведе. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Ако обмисляме да се подложите на нея, трябва да се ограничи скубането на космите, посредством епилатор, кола маска или пинцета. Това се налага, тъй като лазерът е насочен към корените на косъма
 
Трябва също така да се избягва излагането на слънце шест седмици преди и след процедурата. Слънчевата светлина намалява ефективността на процедурата, а също така повишава и риска от усложнения.