Колкото и да ни се иска лазерната епилация да е магия, истината е, че това е цяла наука. Най-основно тя работи така: при по-светла кожа, козметичен медицински лазер насочва прецизно калибриран лъч светлина към пигмента на космените фоликули. Лазерът разрушава фоликула и забавя (или спира) космения растеж. Преди да предприемем процедурата е важно да се съобразим с няколко фактора като тенът на кожата, дебелината на космите, годишните сезони (заради слънчевото греене) и излагането ни на слънце.


Тенът на кожата е важно да бъде най-близък до естествения (възможно най-светъл). Независимо дали кожата е потъмняла вследствие на излагане на слънце или изкуствен тен (вследствие на използване на козметични продукти), лазерна епилация не може да бъде предприета.


При предприемане на лазерна епилация трябва да се избягва излагане на слънце. Минимум две седмици преди процедурата не трябва кожата да е подлагана на слънчево греене. Ако кожата е с тен или със слънчево изгаряне е необходимо да се изчака, тъй като лазерът ще се насочи към всеки кожен пигмент. Ако плажът е неразделна част от живота ви през топлите месеци, то тогава трябва да започнете лечението през зимата.По време на лазерната епилация е важно корените на космите да са във фоликулите. По тази причина преди процедурата космите трябва да бъдат избръснати, а не епилирани (с епилатор или кола маска). Зоната, на която ще се прилага лазер е необходимо да бъде избръсната 12-20 часа преди процедурата.
Дължината на космите също е важно да бъде съобразена. Кожата трябва да е гладко избръсната, а космите много къси. При наличие на по-дълги косми над кожата лазерът може да причини изгаряния, тъй като лъчът се насочва не само към фоликула, а и към пигмента по дължината на косъма.


Използването на овлажнители за кожа и друга козметика преди лазерните процедури не е препоръчително. Необходимо е в деня на процедурата кожата да е напълно чиста, в естествен вид, без допълнителни средства върху нея. Не трябва да се използва дори дезодорант. Това важи и за 24 часа след процедурата. Изключение правят само продукти, които са предписани от дерматолога, под чието наблюдение се извършва обезкосмяването.

 

Избягвайте упражненията и горещите душове. Тренировките повишават температурата на тялото и предизвикват отделяне на секрет от потните жлези. Горещите душове също повишават температурата. Това води до създаване на благоприятна среда за развитие на бактерии по кожата, което може да доведе до инфекции или подкожни косъмчета. По тази причина трябва да се избягват всички дейности, които водят до повишаване на телесната температура поне 24 часа след процедурата.


По време на лазерните процедури трябва да се използва само препоръчана от лекуващия дерматолог козметика. Обикновено се използват мазила за активна защита на кожата. Важно е, особено при лечение на открити зони (лице, шия), независимо от сезона да се използва слънцезащитен продукт.


Най-подходящото време за провеждане на епилацията в нашите географски ширини е от октомври до март. Съобразявайки се с посочените основни фактори е необходимо да се направи индивидуален план за лечение и програма за процедурите, съобразена не само със сезона, но и с индивидуалния начин на живот. Ако нежеланото окосмяване ви притеснява, консултирайте се с дерматолог за най-подходящия за вас план за лечение.