Брадавиците са доброкачествени туморни образувания по кожата, причинени от инфекция с т.нар. човешки папилома вирус. Според щама на вируса, с който е заразен човек, може да се появят различни типове брадавици и на различни места по тялото. Общото при всички тях е много добрата им реакция към криотерапията.

 

Това е неинвазивен метод за лечение чрез замразяване, който в случая с лечението на брадавиците показва много по-добра ефективност в сравнение с класическите методи от традиционната медицина - лекарствената терапия или хирургичната интервенция.


 

В повечето случаи брадавиците не провокират болков синдром и изчезват от само себе си, но понякога този процес отнема години. Криотерапията позволява напълно безболезненото им и трайно премахване за много кратко време.

 

Брадавиците се образуват вследствие на свръхрастеж и делене на кожни клетки. Замразяването им чрез излагане на много ниски температури за много кратко време прекъсва процесите на клетъчно делене и брадавицата изчезва в рамките на няколко дни.

 

Криотерапия при брадавици – същност и ефикасност

Методът на криотерапия включва третиране на брадавицата с течен азот с температура от около – 196о С. Предварително се отстраняват повърхностните епидермални клетки върху брадавицата, за да проникне течният азот в дълбочина. Една сесия за замразяване на брадавицата трае до 10 секунди и в повечето случаи не се налага втора. Повече от едно замразяване е необходимо единствено при по-големите и стари брадавици.

 

Лечението на брадавици е един от класическите примери за това, че методите на алтернативната медицина може да бъдат по-ефективни от традиционния хирургичен или лекарствен подход.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Инфекция, причинена от човешки папилома вирус, включително формирането на брадавица, не може да се овладее с традиционен медицински подход. По отношение на лечението на брадавици обаче алтернативният подход с ползване на криотерапията е най-успешният за момента.

 

Проучванията от последните години показват, че чрез замразяване се премахват успешно около 75% от брадавиците, включително по-проблемните типове, например гениталните брадавици.

 

Важно е да се отбележи, че криотерапията повлиява много добре външните кожни прояви на човешкия папилома вирус, но не излекува напълно инфекцията. Затова брадавици може да се появят повторно след криотерапия и може да засегнат други зони на тялото. В повечето случаи обаче премахването на по-големите брадавици в определени зони действа стимулиращо на имунната система и тя успява са пребори успешно заразените с вируса клетки в тези зони. Така по-малки брадавици, разположени в близост, често изчезват сами.