Криолиполизата е иновативна процедура за намаляване на мастните депа в определени области на тялото чрез замразяване и впоследствие разрушаване на мастни клетки. След провеждане на процедурата мастните клетки се разграждат в продължение на няколко месеца по естествен начин.


Криолиполизата е високоефективна алтернатива на липосукция. Подходяща е за мъже и жени, които се борят с мастни натрупвания и не се повлияват от диети и спорт. Приложима е и при субментална пълнота за премахване на двойна брадичка.


Няма необходимост да се прилага пълна или локална анестезия, защото процедурата е напълно безболезнена. Няма възстановителен период, а резултатите от нея са впечатляващи и поетапни, за да не се стресира организмът. Наблюдават се около 2 месеца след процедурата. Заради постепенния процес кожата има време да произведе достатъчно колаген и еластин, за да остане стегната.


 

При охлаждането мастните киселини в мастните клетки кристализират, което води до тяхното разрушение. При една процедура криолиполиза се постига кристализация на около 30% от мастните клетки в третираната зона. В следствие на това те се изхвърлят от организма чрез лимфната система. Премахнатите излишни мазнини в третираната зона не могат никога повече да се възобновят, тъй като процедурата води до разрушаване на мастните клетки. Не се увреждат околните тъкани, тъй като за разлика от мастните клетки, са устойчиви на кристализация при охлаждане и затова е безвредна за кожата, мускулите и другите органи и системи.


За постигане на оптимален резултат се препоръчва прилагането на поне 3 процедури. Всяка зона може да бъде повторена, но не по-рано от 45-60 дни. Преди да се извърши процедурата няма специална подготовка, а след нея е хубаво да се избягват пържени, тестени храни и е препоръчително да се приема голямо количество вода. Терапията трае 70 минути, като по време на процедурата не се усеща болка, а леко изтръпване при самото стартиране. Ефективно се редуцират локалните мастни натрупвания с помощта на контролирано охлаждане до -8 градуса по Целзий в комбинация с вакуум.

 

За различните части от тялото се прилагат подходящи апликатори в зависимост от зоната на третиране. По този начин могат да се третират две зони едновременно – бедра, ръце, паласки. Предимството пред инвазивните процедури за премахване на мастна тъкан се изразява в трайните резултати, безболкова терапия, премахнатия риск от увисване на кожата и получаване на неравности. При планиране за извършване на криолиполиза може да бъде съчетана с провеждане на други неинванзивни процедури, няколко дни преди или след нея, повлияващи мастната тъкан и да се подпомогне контурирането на тялото.


Криолиполизата не е препоръчително да се прилага при  определени състояния като студова алергия, бременност, пейсмейкъри, автоимунни и онкологични заболявания, както и при кожни възпаления в третираната зона.