Микроблейдингът е метод за полуперманентен грим. Чрез специална техника, водеща своето начало от Япония, се въвежда пигмент на границата между епидермиса и дермата на кожата. Това е причината и методът да е различен от татуирането, при което пигментът се поставя в дермата.


Тази процедура е популярна за оформяне на веждите. Те са важна част от лицето, тъй като създават неговия контур и насочват вниманието към очите. Чрез микроблейдингът могат да бъдат поправени несъвършенствата във веждите.


Методът може още да бъде наречен 3D, защото чрез обождане на кожата се рисуват вежди „косъм по косъм“. По този начин се придава естествен вид и се постига желаната визия.Предимствата на метода са свързани с факта, че могат да се попълват липсващи косъмчета, да се поправя формата на веждите, както и да им се придаде изцяло нов вид. Процедурата трае до около два часа, а ефектът от нея се задържа до 2 години. Между 3 и 6 месеца след процедурата, може да се направи корекция при необходимост. Корекцията, ако е необходима, включва ретуш на косъмчета, които може би са леко избледнели.


За изпълнение на метода се използват специални хипоалергенни минерални пигмнети. Безопасността на процедурата зависи от уменията и знанията на специалиста, който я извършва. Необходимо е да бъде изпълнена в стерилна среда, за да се избегнат инфекции и други усложнения.


За съжаление, микроблейдингът има своите недостатъци и нежелани реакции. Важно е да знаем, че методът не е подходящ за всеки тип кожа. Ако имате кожа склонна към омазняване, то пигментът ще се бъде изхвърлен бързо. По тази причина няма да има дълготраен ефект и би бил по-подходящ машинен перманентен грим.


Важно е да не се прави кола маска или спрей ден преди процедурата, за да не се замърси кожата. Избягват се ексфолиращи продукти, както и излагане на слънчева светлина. Добре е да не се приема алкохол поне седмица преди процедурата. Необходимо е да разполагате с обезболяващи, въпреки че се нанася анестетичен крем преди процедурата.


Контаиндикации за правене на микроблейдинг са бременност и кърмене, както и чернодробни заболявания. При чувствителна кожа и проявени алергии методът не се прилага. Микроблейдингът върху белези е забранен. При получаване на възпаление или нежелана реакция от друг тип задължително потърсете дерматолог.


За времето след процедурата е необходимо да се знаят няколко неща. Първоначално веждите изглеждат по-тъмни, като се образува коричка, която пада сама след около седмица. На третата-четвъртата седмица веждите придобиват окончателния си вид. Трябва да се избягва излагане на слънце и задължително да се използват слънцезащитни кремове. На около шестия месец обикновено се налага ретуш.