Колагенът е основният белтък в съединителната тъкан. Той съставлява 25% от общото количество белтък в тялото. Това е дълъг фибриларен структурен протеин, който се различава много по биохимическа структура и функция, спрямо стандартните глобуларни или овални белтъци, изграждащи например ензимите и някои транспортни молекули.

Колагенът е много здрав белтък, неразтеглив с изключително голяма издръжливост при опъване. Главен компонент е на хрущяли, ставни връзки и сухожилия, като също така е основен компонент в структурата на костите, зъбите и дермалния слой на кожата. В комбинация с белтъка кератин, колагенът осигурява здравина на кожата. При възрастовата му деградация започва развитието на бръчки по кожата.

Също така основна функция на колагена е, че укрепва кръвоносните съдове и има водеща роля в заздравяването, развитието и укрепването на тъканите в човешкия организъм. Той се съдържа в кристална форма в роговицата на очите и в очната леща. С много широко приложение се среща в естетичната хирургия, като предаващ обем на устните, въпреки че в днешно време много по-голямо приложение конкретно при естетични корекции на устните се използва хиалуронова киселина.

Колагенът е белтък, който непрекъснато се възстановява в човешкото тяло, но след 25-годишна възраст производството му драстично намалява, а след време спира. Липсата му води до стареене на меките тъкани и костите. В такива условия например се развива заболяването остеопороза. Нарастването на липсващия колаген в тялото с напредване на възрастта води до поява на кожни набръчквания и намаляване на нейния тургор и еластичност.

NEWS_MORE_BOX


 
Колагенът е прост белтък, съставен от аминокиселини, представляващи така наречените склеропротеини, тоест фибриларни структури. Едни от най-важните аминокиселини в състава на колагена са пролин, глицин, хидроксипролин и хидроксилин, като последните две са аминокиселини, липсващи във всички останали белтъци, които познава науката. Колагенът е незаменим за тялото белтък, който под възрастова стимулация спира производството си. Затова в съвременната световна козметология и имплантология  се набляга на приложението на колаген директно върху кожата, с което да се възстанови нивото на липсващ колаген.
 

Защо трябва да се прилага екзогенен колаген?


Колагенът и еластинът са водещи структурни белтъци за кожата, осигуряващи нейния тургур, тонус, влажност, еластичност, плътност и здраве. При настъпване на 25-годишна възраст, човешката кожа започва да губи колаген и се появяват някои специфични симптоми на остаряването, поради дефицит на разтворим колаген.

След 30-годишна възраст при всеки човек започва атрофия на мастните и потни жлези, а също и намаляване на влагата и отпускане на кожата. Появяват се бръчки. Това е в резултат на нарушена  връзка между колагена и еластина в кожата, подобно на съвременния умален модел на физиологично и биохимично общуване между отделните структурни компоненти в тялото. Постепенно с възрастта започва да се отделя в кожата ензимна компонента, наречена колагеназа, както и някои свободни радикали и токсини. Това води до деградация на белтъчните влакна, а в организма намаляват микроелементите и витамините, стимулиращи естественото производство на колаген.

За да се овладеят процесите на остаряване в организма усилията на учени и изследователи са насочени към намирането на формули за разтворим колаген под формата на таблетки или мазила. В момента съществува производител, чийто продукти имат доказан ефект в овладяването стареенето на кожата – в борбата срещу поява на бръчки, суха кожа, липса на еластичност, здравина и блясък на кожата. Нещо повече, тези колагенови продукти имат особено добър ефект за възстановяването след травми или оперативни намеси. Пациентите с тежки коремни операции или интервенции в областта на костите и ставите след тежки фрактури са с по-ефективно възстановяване на колаген в структурите си, което подобрява и ускорява заздравителните процеси.