Има най-различни видове процедури, които ни помагат при борба с белези, пигментации и  образувания по кожата, фини бръчки и неравности, но част от тези процедури е по-добре да се отложат за есеннo-зимния период, тъй като нарушават целостта на горния слой на кожата, което под летните слънчеви лъчи е предразположение за образуване на нови хиперпигментации. Част от тези процедури са – химичен пилинг, фракционният лазер CO2, други видове лазери, Morpheus 8 и др.


Химичен пилинг

Химичният пилинг е процедура, която се справя с тъмни петна и несъвършенства по кожата на лицето. Използва се за премахване на предварително определени слоеве на епидермиса и дермата. Химичният пилинг по своята същност представлява, действието на една или повече съставки приложени върху кожата.Независимо от вида химичен пилинг процедурата е бърза, неинвазивна и безболезнена. Единственото усещане е на леко парене и пощипване. При по-дълбоките химични пилинги е възможно зачервяване на кожата, което отшумява за няколко дни. Химичните пилинги премахват мъртвите клетки от повърхността на кожата, като се стимулира обновяването и се подобрява функционирането ѝ. Настъпва изглаждане на релефа, свиване на порите, заличаване на фини бръчици и премахване на тъмни петна. 


В седмицата след процедурата започва засилено излющване на старата и увредена кожа, това, всъщност, е ефектът на химическите агенти върху клетките, което води до тяхното ексфолиране, активна регенерация и поява на нова лишена от несъвършенства кожа. Третирането с химичен пилинг изисква липса на тен в зоната, както да не се излага на слънце след нея в продължение на няколко седмици.  


Противопоказания за извършване на процедурата са наличие на вирусни инфекции на кожата, соматични заболявания, открити или пресни рани по лицето, по време на бременност и кърмене, при много чуствителна и тънка кожа. Не се препоръчва извършването през лятото, преди предстоящо излагане на кожата на ултравиолетови лъчи. Това може да предизвика нежелани ефекти, като хиперпигментация и значително да удължи процеса на възстановяване.


Лазерно третиране на разширени кръвоносни съдове

По време на процедурата с Nd:YAG лазер, до кръвоносните съдове, се доставя светлинен импулс, чиято енергия се поглъща от хемоглобина в кръвта. Стените на нежеланите съдове „залепват“, което води до тяхното унищожаване. Кръвният поток се пренасочва към съдове, които са разположени по-дълбоко. Обикновено процедурата се извършва с охлаждащ накрайник, който намалява дискомфорта. Продължителността зависи от броя, гъстотата и площта на третираните съдове, обработката на единични капиляри се извършва за секунди. 


Броят на процедурите зависи от вида, цвета и броя на съдовете. Понякога две процедури са напълно достатъчни, но при множествени съдове са необходими по-голям брой. Интервалът между процедурите е приблизително два месеца. Веднъж третираните съдове не се появяват отново, но при наличие на предразположение е възможно да се появят нови съдове на вече обработвани зони, които подлежат на ново третиране.


След извършването на процедурата е възможна поява на зачервяване и подуване на обработената област. Не се прилага при наличието на активен тен, при използването на солариум преди процедурата, при прием на антикоагуланти и при неконтролиран диабет.


Фракционен СО2 лазер

Белезите могат да бъдат премахнати чрез използването на няколко метода, фракционният СО2 лазер е предпочитан, поради своето контролирано действие само в засегнатите зони. По време на процедурата не се наранява цялата кожа, а само отделни участъци от нея наречени микротермални зони. Всяка такава зона е заобиколена от здрава и незасегната от лазера област. Това прави възстановителния период много по-кратък. Активира се производството на нови колагенови влакна, които възстановяват структурата, плътността и еластичността на кожата. Използва се за премахване на белези от акне, шарка, следоперативни белези, при борба с фините бръчки и за стягане на кожата. 


Непосредствено след процедурата се появяват зачервяване и оток на кожата. В следващите няколко дни се образува кафеникава коричка, като е възможно изтичане на ексудат. В този период се препъръчва почистване на кожата с чиста вода и използването на хидратиращи и слънцезащитни кремове, което спомага за по-бързо възстановяване на кожата. Забранено е да се премахва от пациентите, образувалата се коричка, както и използването на ексфолианти, излагането на слънце и силен вятър. Затова най-подходящият сезон за извършване на процедурата е зимният. 

 

След прилагането на СО2 лазер са необходими около 2 месеца на кожата да подмени увредения колагенов слой. Ефектът е видим още в първата седмица след процедурата, но продължава да се развива в хода на следващите няколко месеца. Фракционният лазер не е подходящ при наличие на бактериални и вирусни инфекции по кожата, при бременност, кърмене и хора с епилепсия.