Стриите са линии и бразди по кожата, които могат да бъдат почти успоредни, с неправилна форма. Най-често се появяват при рязка промяна в теглото, при бременност и по време на активен растеж при децата. Стриите са с различен цвят и ткстура от останалата кожа. В началото те са червеникави до тъмно розови, постепенно избледняват и обикновено остават по-светли от заобикалящата ги кожа.


Стриите най-често са в резултата от прекомерно опъване на кожата. Обикновено се появяват в областта на корема, гърдите, бедрата и горната част на ръцете. Смята се, че повишеното количество кортизон (хормон от надбъбречните жлези) е свързан с образуването на стрии.


Различни фактори от ежедневието могат да влошат състоянието на кожата и да благоприятстват образуването на стрии. Такива са заседналия начин на живот, тютюнопушене, нарушен хормонален баланс, нездравословно хранене, недостатъчен прием на вода. Понякога при продължителното или неправилно употребяване на кортикостероидни кремове и лосиони, които се използват за лечение на кожни заболявания и екземи, може да се предизвика появата на стрии чрез намаляване нивата на колаген и изтъняване на кожата.При началния етап от образуването на стрии, те могат да се повлияят от различни средства, включващи мазила и домашни рецепти. Най-важно е постоянството и ежедневните грижи. Необходимо е подхранване на кожата с витамини и минерали, както и нейното хидратиране. По този начин се цели възвръщане еластичността на кожата на засегнатото място, както и изравняване на тена.


За ефективна борба с този проблем на кожата най-добре е да се направи консултация с дерматолог, за да се обсъдят и предложат необходимите процедури и мерки за премахване на стриите в конкретния случай. Естетичните процедури, които се прилагат са различни. Сред тях са дермастик, терапия с лазер, карбокситерапия, микродермабразио, микронидълинг, хирургическа корекция, прилагане на третионин, пилинг. Процедурите могат да се съчетаят с кинезитерапия и масажи, както и нанасяне на различни мазила с помощта на ултразвук.


Успехът на терапията се подпомага от някои профилактични мерки, които е добре да се вземат през ежедневието ни. Необходимо е тялото да се хидратира като се поема нужното количество вода, обикновено това е поне 35 ml вода на килограм телесно тегло. Достатъчен прием на витамини и минерали за подобряване вида на кожата, също благоприятства терапията. Такива са витамини А, С, Е, както и цинк.