Пигментът, на който се дължи цветът на кожата се нарича меланин. Той се синтезира в клетките на кожата и служи за защита срещу слънчевите ултравиолетови лъчи.


Хиперпигментациите или наричани още меланодермии представляват увеличение на пигмента меланин в кожата. Сред най-често срещаните хиперпигментации са луничките (ефелиди) и пигментните петна (хлоазма, мелазма). Те могат да са вродени или следствите от различни външни и вътрешни фактори, както и следствие от приема на някои лекарства. Могат да бъдат разположени по цялото тяло и да бъдат дифузни (без ясни очертания) или ограничени. 


Въздействието на слънчевите лъчи, също е причина за почва на хиперпигментации. Петна, следствие от излагане на ултравиолетова светлина се наблюдават основно по откритите части на тялото: ръце, лице и др.При кожа, склонна към образуване на пигментни петна, най-доброто решение е превенцията: подходяща козметика (целогодишна слънцезащита), избягване на пряка слънчева светлина. Още по-добра алтернатива е употребата на слънцезащитни продукти, включващи в състава си цинков оксид, който се явява като мощна бариера специално срещу UVA-лъчите, проникващи дълбоко в кожата.  При пигментации с друг произход е важно да се посочи предполагаемата причина, за да се предприеме най-подходящото лечение. 


Борбата с хиперпигментациите изисква постоянство и търпение. Необходима е консултация с дерматолог за предприемане на най-доброто лечение. Третирането на проблемните зони включва употребата на кремове, които съдържат избелващи съставки. Такива могат да бъдат различни коселини, хидрохинон, цинк, ниацин, екстракт от соя и други. 


По време на терапията трябва да се използва слънцезащитен продукт с фактор не по нисък от 30. В същото време трябва да се избягва козметика, храна и напитки, съдържащи производни на витамин А.


Естетични процедури, които могат да подпомогнат борбата с пигментните петна са химическият пилинг, лазерна терапия, IPL (терапия с пулсова светлина), микронидълинг.

 

Химическият пилинг, съдържащ салицилова и гликолова киселини, възстановява увредената пигментирана кожа. За приложението му е задължително да се спазват някои изисквания, като сезонност и фототип на кожата, съобразен с концентрацията на използваната за пилинга киселина. Среднодълбоките и дълбоки пилинги се осъществяват от дерматолог.

 

Амелан е вид пилинг, чието основно предназначение е да третира хиперпигментация. Избелващият ефект се дължи на комбинацията между коджикова киселина, фитинова киселина, аскорбинова киселина, ретинил палмитат и др. Задължително при него е да си предвидите няколко дни възстановителен период, но след това кожата ви ще бъде със значително изравнен тен, изразени блясък и свежест.


Лазерната терапия има много добър ефект върху тена на кожата и обикновено е по-прецизна, тъй като дерматологът има повече контрол върху интензивността на терапията. Лазерните терапии включват облъчване на засегнатите зони с високоенергийна светлина. Най-леките терапии действат върху епидермиса на кожата (повърхностния слой), докато по-интензивните терапии могат да проникнат в най-дълбоките слоеве на кожата.

 

Фотоподмладяването е изключително ефективно лечение срещу много форми на пигментация. Изпълнява се с IPL лазер и е неинвазивно лечение, което използва светлината за абсорбиране на меланина (тъмния пигмент на кожата) и хемоглобина (червения цвят в кръвоносните съдове). Действа като тази светлина се превръща в топлина, която уврежда целевите клетки без да нарушава повърхността на кожата. В резултат третираните области  потъмняват, понякога стават почти черни,  след което падат самостоятелно в рамките на 7 до 28 дни (в зависимост от областта в която се намират) или постепенно избледняват.


Микронидълинг е ефективна терапия за лечение на хиперпигментация при тъмни тонове на кожата. Това мултифункционално лечение създава подмладяващи микро канали в кожата, за да се стимулира баланса и да се нормализира клетъчната функция. Тъй като меланоцитите (клетки, произвеждащи пигмент) са директно атакувани, при възстановянето и коригиращият процес се изравнява тена на кожата за сияен вид. Консултирайте се с вашият лекар, който да ви препоръча лечение, съобразено с конкретня вид пигментация.