Какво е микротокова терапия?

Микротоковата терапия за лице използва слаби електрически сигнали за стимулиране на мускулите и кожата. Някои специалисти твърдят, че тази терапия може да обърне видимите признаци на стареене, като увиснала кожа и бръчки. Ефектите обаче не са толкова драматични, колкото други процедури, като лифтинг на лицето.

 


Смята се, че микротоковата стимулация има няколко предимства, включително стимулира заздравяването на рани, намалява възпалението, засилва кръвообращението и подобрява мускулната функция. Освен това, за разлика от други по-инвазивни процедури, микротоковата терапия не включват разрези или анестезия.

 

Налични са микротокови устройства, които да могат да бъдат закупени и използвани в домашни условия или процедурата може да бъде проведена професионално при дерматолог. Въпреки това, има малко доказателства, които да показват колко ефективни, надеждни или безопасни са процедурите за лице с микроток в дългосрочен план.

Кога се прилага микротокова терапия за лице?

Процедурата с микроток е козметично лечение, при което се използва специално ръчно устройство, за да достави ток с ниско напрежение към лицето. Тези микротокове стимулират кожата и мускулите с цел подобряване на външния вид.

 

Микротоковите устройства имат два електрода в единия край, които доставят електрическия ток. Тази козметична процедура не включва операция. Пациентът остава буден по време на лечението и може да продължи обичайните си дейности веднага след приключването на процедурата.

 

Лекарите са използвали микротокове от десетилетия за лечение на състояния като парализата на Бел, вид лицева парализа. Анализ от 2015 г. обаче показва, че практиката може да не е достатъчно ефективна.

Как действат процедурите за лице с микроток?

Микротоковите устройства работят, като доставят електрически ток към мускулите и кожните клетки. Идеята зад това е, че електрическият ток ще укрепи мускулите на лицето, повдигайки и стягайки кожата. Някои компании също твърдят, че процедурите за лице с микроток стимулират производството на колаген. Към момента няма проучвания, които да потвърждават тази теза. Въпреки това, анекдотични доклади показват, че се забелязва незабавна разлика след няколко сесии.

 

Професионалните микротокови устройства обикновено са по-мощни от тези за домашна употреба. Това ги прави небезопасни за използване у дома, но също така означава, че могат да дадат по-изразени резултати. Дерматолозите и козметиците могат също да комбинират процедури с микроток с други услуги, като маски за лице, серуми и масажи. Специалистите могат да приспособят тези методи към конкретни нужди на пациента, за да постигнат желаните резултати.

 

Прилагането на процедури за лице с микроток в домашни условия може да изисква продължително използване на устройството за получаването на резултати. Възможно е също така да отнеме повече време, за да бъдат забелязани еквивалентни резултати поради по-слаби токове.

 

Референции:
1. Ramos-Jimenez, A., et al. (2015). Effectiveness of electro-stimulation for treatment of Bell's palsy: An updated review
2. Goldsobel, A. B., et al. (2019). Prospective trial examining safety and efficacy of microcurrent stimulation for the treatment of sinus pain and congestion
3. Xu, X., et al. (2021). Effects of electrical stimulation on skin surface