Красивият и млад вид на кожата зависи от насищането й с достатъчно кислород и хранителни вещества като глюкоза, аминокиселини, мастни киселини. От снабдяването на клетките с кислород зависи и процесът на регенериране на кожата. Външният слой на кожата (епидермисът) се състои от постоянно отделящи се рогови клетки, които в ранна възраст се възстановяват за около 4 седмици. С възрастта, под въздействие на естествени биологични процеси и действието на околната среда, клетките получават все по-малко кислород и хранителни вещества, нарушава се активността на епидермиса и неговата способност за възстановяване. От няколко години понятието кислородна терапия става все по-популярно в козметиката. След кислородните кремове, които станаха от най-предпочитаните, в козметиката вече се използват специални апарати за кислородна терапия на кожата.
 

Какво да очакваме от терапията?

Има редица  козметични центрове, предлагащи кислородна терапия. Тъй като това е немедицинска процедура, при която не се използват инжекции или химикали, тя може да се извърши от всеки козметик. Преди да се започне процедурата с кислород кожата първо се ексфолира, за да се премахнат замърсяването и излишните мазнини.
 
След ексфолирането спа специалистът използва машина, която впръсква кислород директно в порите на кожата. Кислородът се използва за обогатяване на кожата с редица полезни за нея добавки, допринасящи за запазване на еластичността й, също за  изглаждане на фините линии и бръчки. Струята чист кислород (97-98%), впръскваща се под налягане, достига до най-долните кожни слоеве. Тъканите се насищат с кислород, който на клетъчно ниво активира и регулира жизнените функции на кожата. Кислородът не само прониква във всички слоеве, но и изпълнява функцията на проводник на активни козметични средства, прилагани по време на процедурата.
 
След като клетките на кожата се наситят с кислород, те се предразполагат към по-активно делене и обновяване. Кожата става  значително по-свежа, с по-бистър, равен тен и е предразположена към по-голяма възприемчивост към други последващи терапии с подходящи кремове или други козметични продукти, които се струпват в дълбочина и образуват депо, което постепенно се разпределя равномерно и храни кожата.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Зимата е много подходящ сезон за кислородна терапия на кожата, защото организмът ни има нужда от увеличаване защитните сили и имунитета, а точно кислородната терапия изпълнява тази функция за кожата. Създавайки депо от витамини и антиоксиданти в дълбоките й слоеве, се дава възможност почти през целия зимен сезон  тя постоянно да си набавя равномерно това, от което има нужда. За да сме сигурни в трайният ефект е препоръчително през есента да се направят няколко процедури, за да може кислородът да неутрализира почти напълно свободните радикали, които са най-големият враг на кожата ни и я състаряват най-много.
 

Странични ефекти

Една от причините, поради които тази процедура е станала толкова желана, е, защото има малък или никакъв риск от сериозни странични ефекти, които често се срещат при много други професионални терапии за грижа за кожата. 
 
Хората с много чувствителна или увредена кожа може да получат зачервяване, но то обикновено е за кратко.
Един от сериозните недостатъци на кислородната терапия е, че не трае толкова дълго, колкото други козметични процедури. Друг недостатък е, че резултатите не са толкова явни, защото процедурата има за цел да помогне на кожата за подмладяването ѝ, а не създаването на конкретни резултати. Също така, прекалената употреба на кислородната терапия за лице може да доведе до освобождаването на свободни радикали в кожата, което причинява бръчки, преждевременно стареене  и унищожава клетките на кожата, така че не е препоръчителна прекалената употреба.