Хипертрихоза е състояние, водещо до прекомерно окосмяване в области на тялото, на които обикновено не растат косми.


Причините за патологичното окосмяване могат да бъдат: ендокринни заболявания, генетична предразположеност, употребата на медикаменти и други.


Окосмяването може да засегне едновременно няколко различни области на тялото, но може и да е локализирано само в една единствена. Най-често срещаната локализирана хипертрихоза е в областта на кръста при spina bifida.


Патологичното окосмяване може да е вродено или да се появи в по-късен етап от живота. Вродената хипертрихоза е много рядко срещана и се дължи на мутация появила се при ембрионалното развитие.

 

NEWS_MORE_BOX


Хипертрихозата е изключително неудобна и смущаваща най-вече за нежната половина от населението. Състоянието може да доведе до психични проблеми, отчуждение и ниско самочувствие. За да се намали неудобството и дискомфорта могат да се предприемат някои мерки за отстраняването на излишното окосмяване.


От козметичните процедури основно приложение намира студената епилация с колофонова маска, химичните депилатоари, термодеструкция с електрическа игла и пинсета.


Лазерната епилация е със сравнително траен ефект. Трайно намалява окосмяването, заради въздействието върху космения фуликул.


Възможно е козметичните процедури, използвани при хипертрихоза да предизвикат раздразнение на кожата, иритация (локално дразнение и зачервяване на кожата), промяна в пигментацията и макар и рядко образуване на белези при по-висока чувствителност.


Медицината въздейства на патологичното окосмяване чрез използването на антиандрогенни препарати. Антиандрогенни свойства имат някои орални контрацептиви, ципротеронацетата, ниски дози кортикостероиди, агонист на гонадотропин-рилизинг хормона, спиронолактон, флутамид, финастерид и др. Подходящият препарат за индивидуалния случай се изписва от специалист.