Прекомерното потене, надвишаващо нуждите на организма, е рядко явление, засягащо едва 1%-3% от населението. Хиперхидрозата, известна още като профузно изпотяване, е състояние на организма, при което се отделя прекалено голямо количество пот. Наблюдава се нарушение в механизма за охлаждане на тялото, при което то е прекалено активно и се отделя 4-5 пъти повече пот от нормалното. Повишената концентрация на сол при засиленото потоотделяне е причина за силна жажда.
 
Потта всъщност ни е необходима. Тя притежава две ключови функции в организма. Тя е отделителна система и система за регулация на телесната температура.
 
Прекомерното изпотяване може да бъде признак за хормонален дисбаланс, инфекция, рак или тревожно разстройство, които изискват лечение. За да сме сигурни, трябва да се консултираме с лекар относно състоянието си. В повечето от случаите обаче, прекомерното изпотяване не е опасно, а просто неудобно и неприятно.
 
Хиперхидрозата може да бъде лекувана по няколко начина. Ето шест от вариантите:
 
 
1. Хигиена
 
Изрядна хигиена, диета без пикантни храни, прием на достатъчно течности, редовна епилация на засегнатите области, поддържане на нормално тегло.
 

2. Антиперспиранти

Локалните антиперспиранти са първият избор за преборване с прекомерното изпотяване на мишниците. Също са ефективни и срещу потенето по ръцете и краката. Най-добрият избор на такъв препарат е съдържащият алуминиеви соли, като например алуминиев хлорид. Алуминиевата сол дразни потните жлези и ги кара да се подуват, като по този начин предотвратява потта от отделяне. Хората, които се потят прекалено, обикновено се нуждаят от средства против изпотяване с 10% -15% съдържание на алуминиеви соли. Основният страничен ефект е локално дразнене.
 
NEWS_MORE_BOX
 

3. Йонофореза

Друга процедура, наречена йонофореза, е била използвана в продължение на повече от 50 години за лечение на прекомерно изпотяване на ръцете, краката и най-вече на подмишниците. Процедурата представлява потапяне на ръцете и краката в хладка вода в продължение на 10-20 минути, докато слаб електрически ток преминава през нея. Очевидно това временно блокира потните жлези, въпреки че експертите не знаят точно как работи. Симптомите на хиперхидроза обикновено се облекчават след 5-10 процедури в размер на три или четири такива на седмица. Повечето хора се нуждаят от една или две процедури на седмица и след приключване на активното лечение , за да се поддържат постигнатите резултати. Основният страничен ефект е суха или раздразнена кожа.
 

4. Ботокс


Макар думата токсин да стряска малко, ботулиновият токсин има много медицински и естетични приложения. Действието му при хиперхидрозата се състои в това, че когато се постави в зони, където има повишено потене, той блокира нервните окончания, които сигнализират на потните жлези да функционират и произвеждат пот. Това му приложение има одобрението на Американската акaдемия по храни и лекарства (FDA), което е немалък гарант за притежанието на най-важната комбинация от качества – ефективност и безопасност.
 

5. Антгихолинергични лекарства

Някои лекари предписват орални антихолинергични лекарства (лекарства, които намаляват активността на ацетилхолина, който стимулира потните жлези). Те значително ограничават потенето, но този подход не е одобрен от Американската акaдемия по храни и лекарства (FDA). Антихолинергичните лекарства може да предизвика някои нежелани странични ефекти, като сухота в устата, запек, нарушено усещане за вкус, замъглено зрение и сърцебиене.
 

6. Симпатектомия

При много тежки случаи може да се извърши и операция, за да се намали симпатиковата инервация на потните жлези (симпатектомия). Симпатектомията работи най-добре срещу потене на дланите. По време на процедурата хирургът частично деактивира нервите, които контролират потните жлези и разширява кръвоносните съдове в близост до повърхността на кожата на съответната област. Извършва се като минимално инвазивна процедура, но хората , които се подлагат на тази операция, по-късно често се сблъскват с проблеми като повишено потене в други части на тялото си.