Прилагането на химически пилинг може да подобри значително външния вид на кожата.

Процедурата се изразява в нанасяне на химически разтвор по повърхността на кожата. Той се втвърдява, след което се „отлепя“. Кожата става по-гладка, мека и сияйна.

Химическият пилинг може да се прилага на кожата на лицето, шията или ръцете. Намалява фините линии около очите и устата, както и бръчките причинени от слънцето и процесите на стареене. Подобрява външния вид на леки белези. Помага при лечението на акне, старчески петна, лунички и тъмни петна.

След естетичната процедура за известен период от време кожата е много по-чувствителни към слънцето, поради тази причина е препоръчителна употребата на слънцезащитни продукти с висок фактор.

При светла кожа химическият пилинг е с по-добри резултати, обясняват специалисти.

Процедурата се предхожда от щателно почистване на кожата. В зависимост от желаната дълбочина на пилинга се използват различни химични препарати.

NEWS_MORE_BOX


При повърхностния пилинг се използват гликолова киселина и трихлороцетна киселина. Ангажира се само епидермисът, възстановяването е бързо. При средния по дълбочина пилинг се ангажира и горната част от епидермиса. Чрез него се стимулира колагенообразуването. Използва се по-висок процент трихлороцетна киселина или в съчетание с гликолова. Дълбокият пилинг ангажира и средната част на дермата, могат да се премахнат дълбоки белези. Използва се и фенол. Процедурата се прави под обща анестезия.

Гликолова киселина, трихлороцетна киселина, салицилова киселина, млечна киселина или въглеродни киселини, понякога могат да се използват и в комбинации.

Както всяка естетична процедура и химическия пилинг крие известни рискове. Паренето е основен недостатък при повърхностния. При средния по дълбочина се налага повърхностен анестетик. Дълбокият пилинг изисква по-дълго време за възстановяване, оклузивни превръзки се носят дори до месец. Съществува риск от оставяне на белези, пигментации, зачервяване. Понякога се налага взимането на перорални антибиотици.

Препоръчителна е консултацията със специалисти преди предприемането на процедурата.