Химичният пилинг представлява контролирано химическо изгаряне на определени слоеве на кожата посредством киселини. Извършва се от медицински специалист, защото в противен случай извършването му може да доведе до поява на белези и пигментации по кожата. В зависимост от проблемите, които ще се третират има различни видове химичен пилинг. Могат да се повлияят множество от несъвършенствата по кожата - заличаване на фини бръчици, свиване на порите, изравняване на тена и премахване на тъмните петна по кожата.


Изборът на пилинг зависи от типа кожа и от състоянието ѝ. В зависимост от прилаганите химически агенти и продължителността на действието им върху кожата се различават следните видове химичен пилинг.


Повърхностен химичен пилинг, който повлиява и излющва най-горния слой на кожата. Клетките, намиращи се в непосредствена близост до унищожения слой започват активно да се делят и да произвеждат еластин и колаген. Химическият агент, който се използва е салициловата киселина. Концентрацията на киселината не надвишава 40%. Този пилинг е подходящ за млади пациенти, с леки кожни проблеми и мазна кожа. За постигането на добър ефект се препоръчва курс от около 10 процедури, които се извършват веднъж на две седмици. След процедурата, кожата е леко зачервена.Средно-дълбок химичен пилинг. При този вид, химическите съствки повлияват кожата на по-дълбоко ниво. Той е съпроводен и с по неприятно усещане по време на процедурата – парене и щипане. Най-често използваният химически агент за този вид пилинг е млечната и гликолова киселини. Концентрацията на киселините не надвишва 50-70%. Този вид пилинг се препоръчва на пациенти в по-зряла възраст, при остатъчни следи от акне, разширени пори, бръчици и др. Периодът на възстановяване е по-продължителен и може да се наблюдава зачервяване, лющене и сърбеж в зоната на третиране, които отшумяват в рамките на седмица. Препоръчва се курс от около 6 процедури, които се извършват един път в месеца. 


Дълбок химичен пилинг. Това е най-дълбокият и ефективен пилинг, но и най-болезнен. Извършва под анестезия и е необходим болничен престой. Използва се трихлороцетна киселина или фенол. След процедурата третираната зона трябва да бъде наблюдавана и е необходим по-дълъг период на възстановяване. Процедурата обикновено се прави еднократно и се запазва дълго своя ефект. Поради високия риск от инфекции този вид пилинг не се използва масово и се заменя от лазерна терапия, която е по-безопасна и ефективна и се избягва рискът от инфекции на кожата. 


Времетраенето на процедурата обикновено е около 30 минути. В седмиците след извършване на химичен пилинг е много важно кожата да не се излага на слънчевите лъчи и да се нанася слънцезащита с висок фактор, за да бъде предпазена от появата на хиперпигментации. Резултатът след провеждането на процедурите е променена кожа, която с намалена изразеност на бръчки, хидратирана, сияйна, с премахнати белези от акне и пигментации. Тенът е еднакъв, а мастната секреция регулирана. Подходящ сезон за извършване на процедурите е есенно-зимният, за да може да се изпълни курсът от процедури.