Хиалуроновата киселина е глюкозаминогликан, участващ в изграждането на много тъкани и органи в човешкото тяло. Притежава свойството да задържа вода 1000 пъти над молекулното си  тегло, с което подобрява хидратацията, еластичността и добрия външен вид на кожата и лигавиците.

 

1. При какви оплаквания помага хиалуроновата киселина?


Хиалуроновата киселина намира приложение в различни области на медицината – дерматология, офталмология, ортопедия. От скоро се използва и в естетичната гинекология:

 

 • При вагинална сухота и сърбеж, болка при полов контакт в менопаузалния период; 
 • Основната причина за това е хормоналният дефицит, водещ до изтъняване и намаляване на еластичността на вагиналната лигавица. Тези промени са причина за нарушено овлажняване и болезненост по време на полов контакт;
 • Вагинална сухота след раждане – особено изразена в лактационния период;
 • Вагинална сухота при онкологично болни жени, след химио- и лъчетерапия – например при карцином на млечната жлеза, при карцином на ендометриума, карцинома на маточната шийка и др.;
 • Вагинална сухота при хормонална терапия за ендометриоза;
 • За „увеличаване” на G-точката при липса на удовлетворение от сексуалния акт и намалено либидо;
 • За увеличаване обема на големите срамни устни при хипотрофия - загуба на обема им, често срещано в перименопаузата, и за подобряване външния вид на кожата им;
 • За корекция на белези от епизиотомия или от разкъсване на тъканите при вагинално раждане;
 • За запълване на кожни вдлъбнатини в гениталната област след оперативни интервенции;
 • За нехирургично стесняване на влагалището при неговата ралаксация (отпускане и увеличаване на диаметъра му), често срещано след вагинално раждане;
 • При рецидивиращи вагинални инфекции с цел подобряване трофиката на вагиналната мукоза.

2. Как се поставя хиалуроновата киселина в гениталната област?

Поставянето на хиалуронова киселина в гениталната област се извършва в амбулаторни условия - инжектира се чрез специална техника в точно определни кожни и лигавични зони. Процедурата е кратка - трае около 15-20 минути, и резултатът е налице веднага.


Необходимо е да няма клинично изявена вулво-вагинална инфекция и в предстоящата седмица да не се очаква менструация. Желателно е избягването на прием на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), антикоагуланти и антиагреганти една седмица преди терапията.

 

3. Необходими ли са специални грижи след процедурата?

Понякога в първите дни след терапията се появяват зачервяване, оток, промяна в цвета в мястото на инжектиране, усещане за парене, които бързо отминават.


След поставянето на хиалуронова киселина в интимната област е необходимо да се преустановят половите контакти в продължение на 5 дни, както и всякакво физически дейности, свързани с натиск върху третираната област – каране на колело, езда и др. Не е желателно посещение на сауна, парна баня, плувни басейни.

 

4. Болезнена ли е процедурата?

Поставянето на хиалуронова киселина е гениталната област не е болезнена процедура. Мястото на инжектиране предварително се обезболява според предпочитанията на жената и в зависимост от третираната област по два начина:

 

 •  Чрез повърхностна анестезия – анестетичен спрей или крем, с които се третира предварително мястото на убождане  или 
 •  Чрез инфилтрационна анестезия – инжектирането на локален анестетик субкутанно/ субмукозно на  няколко места с много тънка игла. 

5. Има ли противопоказания?

Противопоказания за поставяне на хиалуронова киселина в гениталната област са: инфекции в зоната на инжектиране, алергия към съставките в използвания продукт, автоимунни заболявания, бременност, нарушения в хемостазата /кръвосъсирването/, прием на антикоагуланти.

 

6. Колко време трае ефектът?

Продължителността на ефекта трае между 8 и 12 месеца и зависи от индивидуалната активност на ензима хиалуронидаза, разграждащ хиалуроновата киселина.