Хиалуроновата киселина има много предимства, методи и сфери на приложение, но не е панацея. Като всяка друга лечебна и естетична процедура трябва да се съблюдават нейните показания и индикации. Важно е да бъдем запознати с ограниченията и недостатъците в приложението на хиалуроновата киселина като дермален филър.


Недостатъците на хиалуроновата киселина са малко, поради факта, че тя е естествено вещество в човешкото тяло. Те са свързани с начина на приложение и трайността ѝ. Като дермален филър хиалуроновата киселина има временно действие и е необходимо непрекъснатото ѝ приложение. Има трайност малко над година и е необходимо подновяването на филърите за запазване на ефекта им.


Външното приложение чрез различни козметични продукти също дава добри резултати, но по-бавни и не напълно предвидими. Ефектът не може да се сравни с този, при инжекционно приложение.Инжекционното приложение на хиалуроновата киселина има някои контраиндикации (противопоказания). Нарушенията на съсирването на кръвта могат да доведат до хематоми (кръвоизливи по кожата), синини, трудно зарастващи малки ранички и др. По същия начин действа и приемът на антикоагуланти (лекарства, които възпрепятстват съсирването на кръвта). Инфекциозните заболявания с различна етиология трябва да бъдат открити и лекувани преди приложението на филър, както и различни кожни заболявания. 


По време на бременност и в период на кърмене не се прилага инжекционен филър, въпреки че няма конкретни доказателства за вредата на хиалуроновата киселина по време на този период.

 

NEWS_MORE_BOX


При възпалителни образования на лицето и проблеми със съединителната тъкан не се прилага инжекционно хиалуронова киселина, тъй като може да се наблюдават нежелани усложнения и непредвиден ефект. При цикатрикси (белези) по лицето от травми е необходимо да се направят допълнителни изследвания на слоевете на кожата, за да се избере най-подходящата манипулация. Онкологичните заболявания са абсолютно противопоказание за поставянето на филър.


При индивидуална непоносимост към прилагани лекарства трябва да се внимава с конкретните съставки на избрания филър. Необходимо  е да се направят тестове преди предприемане на процедурата. Също така при други козметични процедури (по-рано въведен ботокс, пилинг)  е необходимо да бъде предупреден специалистът, който ще извърши манипулацията. Периодът между инжектирането с хиалуронова киселина и пилинга не трябва да е по - малко от 2 седмици.


Важно е да се използват филъри от една марка, или такива, чиято съвместимост е сигурна, за да не се получават реакции, свързани с различия в състава на използваните хиалуронови филъри. Противопоказания за прием на хиалуронова киселина на капсули са бременност и кърмене, онкозаболявания и индивидуална непоносимост.