Кавитация е един от най-съвременните методи за лечение на целулит без хирургическа намеса. Методът е намирал приложение още от дълбока Древност, където с помощта на нормални физични сили и спрямо закона на Бернули, кавитацията е била основен метод за разбиване и втечняване на твърди маси в корабостроителството и корабоплаването.

 

Днес този метод намира смисъл в приложната дерматология и естетична медицина за лечение на целулит. Процесът се предизвиква посредством контролирани нискочестотни вълни от ултразвук в течностите на тъканите, което води до образуване на малки везикули. Тези специални мехурчета се инкорпорират в мастните депа на подкожната тъкан - хиподерма. Впоследствие мехурите се спукват, поради силно изразените промени в налягането в мастните клетки. Следващата стъпка е тази структура да се образува в течна материя, която се извежда от организма посредством лимфната система или бъбречната отделителна система, през бримката на Хенле, която филтрира преминаващите течности през кръвоносната система и ги отделя от тялото под формата на урина.


 

Когато започнат процесите по отделяне на мастни натрупвания в мастните клетки - адипоцити, постепенно тези клетки увеличават своите размери. Един от положителните странични ефекти на нискочестотното ултразвуково облъчване върху кожата е, че тези клетки след тяхното "изпразване" от съдържимо започват да се свиват и губят потенциала си да се запълнят по-бързо след отминаване на ефектите на естествената липосукция.

 

Този метод през последните години се развива изключително бързо и се превръща в една от най-често използваните техники от пластични хирурзи и естетични медици за премахване на излишните мастни депа, разположени в тялото под формата на целулит. Ултразвуковите вълнения се предават посредством специален трансдюсер.

 

С цел минимално увреждане върху кожата, трансдюсът осъществява своето лъчение посредством въртеливи движения върху кожата. Дозата на ултразвуковите лъчи се контролира от специален микропроцесор, разположен в основата на фундуса на трансдюсера. Крайната цел е насочено стимулиране само и единствено върху мастните подкожни депа и никакво увреждане в околните тъкани, структури или на самата кожа.

 

За да се приложи този специфичен метод на дерматологична терапия, трябва да се спазват някои специфични показания за приложение. С други думи методът е подходящ при лечение на целулит или намаляване обема на мастните клетки в зоните на хиподермата, където се разполага подкожната мастна тъкан, както и за лечение на образували се дефекти след оперативно прилагана липосукция.

 

Процедурите на кавитация понякога може да са опасни

Кавитационните методи не бива да се прилагат при хора, страдащи от хронични заболявания на белите дробове, черния дроб и бъбреците. Също така специфично противопоказание за кавитация се среща при пациентите с хипертонична болест на сърцето, хиперлипидемия, диабет, изразен циркулаторен дефицит на кръвоносните съдове, както и патологични състояния на лимфната система. Причината е логично обусловена предвид крайния ефект на процедурата. Излишното количество течност, което попада в системното кръвообращение и се отвежда до бъбречната отделителна система или през лимфната система може да окаже силно изразен хипертензивен ефект, което да влоши както симптомите на болестта на високо кръвно налягане, така и клиничната картина на хронично болните пациенти с бъбречни заболявания.

 

Друго противопоказание е приложението на методите на кавитация в зони с венозна болест. Това са региони в тялото, в които има ясно изразени разширени вени. Причината е в резорбцията на кавитираната течност, което може да влоши внезапно състоянието на вените и да предизвика тяхното дисекиране и перфориране.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Предвид приложението на специфични ултразвукови вълни, макар и те да са нискочестотни, процедурата не бива да се прилага при бременни и кърмещи жени, както и при пациенти, които имат поставени електронни сърдечни стимулатори - пейсмейкър, поради риск от влошаване в състоянието или вредно облъчване върху майките и бъдещите им наследници.

 

Процесите на кавитация не се прилагат също така при силно изразени кожни алергии, протичащи в драматичен порядък и с лош медикаментозен контрол. Също така кавитация не се прилага при открити рани в областта на крайниците, както и в никакъв случай по лицето, шията, глезените, в региони с богато оформен лимфен дренаж, каквито са мишничните ямки по трункуса или по стави. Кавитация не се препоръчва и при пациенти, които имат активност на респираторна инфекция, която предизвиква отпадане в общите и жизнени функции на организма, каквито симптоми се срещат при грип, настинка или друга вирусна инфекция.

 

Процесите на кавитация се прилагат приблизително в 10 лечебни курса. Продължителността и броят на терапевтичните намеси зависи от големината на мастните натрупвания в подкожието. Процедурите се прилагат веднъж седмично, за да може да се усвоят натрупаните течности от разбитите микромехурчета. Две зони не могат да се третират наведнъж, а крайният ефект на желаните зони след пълен терапевтичен цикъл обикновено е намаляване в общата обиколко с размери от 2-3 сантиметра.