Както всяка една медицинска интервенция, поставянето на мезоконци в кожата има своите особености. Не се наблюдават изключително опасни странични реакции, а също така има относително малко контраиндикации. Рисковете, които крие манипулацията са относително малки. Въпреки това има някои неща, които трябва да съобразим преди предприемане на процедурата.


На лицето, поради богатото кръвоснабдяване на лицево-челюстната област, може да се образуват синини около входните точки, където се поставят конците, които се разнасят за няколко дни. В такива случаи, веднага след процедурата и през следващите няколко дни, на кожата може да се нанася крем с Арника. Много рядко са наблюдавани случаи на инфекция на входните точки, която стихва бързо. Още по-редки са случаите на образуване на малки повърхностни грануломи, които изчезват бързо с използването на подходящи кремове. Понякога, ако лекарят прецени за необходимо, може да се приложат специални медикаменти или антибиотици.


Изключително рядко, при поставяне на мезоконци от човек, който няма необходимите знания и компетенции, може да се засегне нерв. В зоните на тялото тази опасност липсва. Страничните ефекти от процедурата се намаляват драстично, когато се доверяваме на правилните специалисти в областта - сертифицирани дерматолози. Необходимо е манипулацията да се извършва в стерилни условия - лекарски кабинет или манипулационна, в чиста среда.Поставянето на мезоконци има няколко противопоказания. Бременността и периода на лактация са време, което не е подходящо за извършване на процедури по кожата. Системни заболявания на кръвта (например хемофилия- нарушено кръвосъсирване) са пречка за всички процедури, при които може да се наруши целостта на кръвоносен съд. Контраиндикации за поставяне на мезоконци са и автоимунни заболявания, тежки соматични заболявания, психични и неврологични разстройства, злокачествени новообразувания, кожни възпаления, наличие на импланти в третираната зона, склонност към образуване на келоиди и хипертрофични белези, треска. 


При изразена гравитационна птоза с излишък на кожа и загуба на еластичност неоперативният лифтинг не би дал желаният резултат. В тези случаи се преминава към оперативни интервенции за постигане на желания лифтинг ефект.


След неоперативен лифтинг с конци се полагат определени грижи за кожата. Три дни преди и три дни след процедурата не трябва да се приема аспирин и други антикоагуланти (противосъсирващи). Консумацията на алкохолни напитки също се ограничава през това време. Няколко дни след процедурата трябва да се избягва енергичното дъвчене. През първите три дни е препоръчително да се използват две възглавници за сън. Кремът за лице да не е агресивен и да се нанася внимателно. В първите дни трябва да се избягва силен натиск върху лицето, както и интензивните, разтриващи движения при премахване на грима.


Всяка една естетична манипулация, която се приложи върху лицето за подобряване на вида на кожата крие своите особености. При поставяне на мезоконци е необходимо да се избягва слънчевото греене  и да се използва козметика с висок фактор, а през топлите сезони и шапки. До 7-ия ден се препоръчва избягването на физически упражнения. Бойните и други видове спорт, които носят риск от нараняване на лицето, да не се практикуват най-малко шест седмици след процедурата.


За предимствата и индикациите на мезоконците и неоперативния лифтинг ще научите в следващата статия.