Неинвазивна процедура, която се използва за лазерно подмладяване на кожата. Прилага се в зоните на лицето, шията, деколте и ръце. Също така може и в други зони, където се наблюдава слънчево стареене на кожата. Използва се Nd:YAG лазер, с дължина на вълната 1064 nm. 


Действието се осъществява чрез нагряване на дермата, което стимулира производството на колаген и като резултат се изглажда кожата, намаляват се фините линии и бръчки. Използва се и при други състояния като розацея, разшитени кръвоносни съдове, за лечение на акне и белези, в следствие от него. 


По време на процедурата не се усеща болка, а единствено затопляне. Не се прилага анестезиращ крем или друг вид упойка. Провежда се на чиста кожа, премахнат грим и обръсната зона при мъжете, в противен случай може да се предизвика увреда на кожата. Продължителността е по-малка от 30 минути. Веднага след процедурата може да има леко зачервяване, което след няколко часа изчезва. Няма възстановителен период и необходимо изискване е да поставяте слънцезащита с висок фактор.Процедурата изсветлява пигментните петна по кожата, изравнява тена, заличава червенините по кожата и намалява дифузното зачервяване, лекува пост акнеичните белези и розацея, намалява фините линии и бръчки и придава един подмладен и свеж вид. Подобрява структурата на кожата без да е необходима инвазивна намеса. 


Необходими са около 4-6 процедури, които се извършват през месец. Оптимален резултат се наблюдава след последната процедура. Прави се на всеки фототип кожа, без риск от изгаряне. Не се изшършва при активна инфекция в зоната на третиране, също така при бременност, епилепсия и злокачествени кожни образувания.


В сравнение с други лазерни процедури като Фраксел (СО2 лазер), процедурата Генезис е безболезнена и с без възстановителен период. При СО2 лазерния пилинг има множество микронаранявания, които изискват 1-2 седмици възстановяване и е необходимо предварително обезболяване с локална упойка.  Повърхността на кожата при тази процедура се излющва и затова се изписват антибиотични и епителизиращи кремове, които се нанасят в период от седмица – десет дни. Задължително се нанася слънцезащита. Използва се за подмладяване, белези от акне, разяирени пори и премахване на пигментации. Необходима е дерматологичен преглед, който преценява типа процедура подходяща за кожата, както и тяхното комбиниране.