Лимфната система поддържа водния баланс в тялото като непрестанно циркулира и извежда ненужните вещества и течности от него. Липсата на физическа активност и застоялият начин на живот водят до забавяне на лимфната циркулация. В резултат на това, в клетките се натрупват токсини, които ускоряват процеса на стареене, появяват се отоци, възпаления, артериални и хормонални нарушения.

 

Лимфодренажният масаж е една от най-популярните разновидности на масажни техники, които се използват за медицински и козметични цели. За разлика от кръвоносната, лимфната система няма двигател, който да я задвижва и затова движението на лимфата е много бавно. Именно чрез лимфодренажния масаж се подмомага на организма да се справи с извеждането на отпадните метаболитни продукти. Използва се за оформяне на тялото, за лечение и профилактика на разширени вени, лимфен оток и за нормализиране на кръвното налягане.Лимфодренажният масаж се извършва в направление на движението на лимфата (отдолу нагоре) и обхваща цялото тяло, а не само отделни негови части. Масажните техники са плавни и бавни. В резултат мускулите, които се намират около лимфните съдове, се отпускат, а лимфата достига до лимфните възли, където се пречиства от вредните вещества. Този масаж, за разлика от антицелулитния, не трябва да е силен, а още по-малко болезнен. Най-важните фактори за постигане на добър дрениращ ефект са бавната скорост и правилната посока на масажните движения.  Противопоказания за лимфодренажен масаж - онкологични и сърдечносъдови заболявания, тромбофлебит, при увеличени лимфни възли и др.


Апаратният лимфен дренаж е козметична процедура, която се извършва с помощта високотехнологичи апарат с ултразвук или вакуум. Апаратният лимфен дренаж премахва излишната течност от тялото като възстановява кръвообращението и тонизира мускулите. В следствие на процедурата, течността започва да се движи, лимфната система се почиства, възстановява се метаболизма и се подобрява кръвообращението. Лимфният дренаж благоприятства дейността на вътрешните органи.


Пресотерапията стимулира дейността на лимфната система, като по този начин спомага за резорбирането на отоците, стимулира метаболизма и подсилва имунната система. По време на самата процедура пациентът е в легнало положение, като третираните зони са облечени в специална екипировка. В нея са разположени множество възглавнички, които след стартиране, започват да се пълнят с въздух. Цялата система е свързана с апарат, от който се управлява оказваното налягане върху зоните на третиране. Усещането е като от масаж, а след първия сеанс умората и тежестта в краката осезателно са намалели.

 

След процедурата е добре да се увеличи приемът на течности, за да се възстанови водният баланс на тялото. Хубаво е да се избягва приема на прекалено солени храни, както и на твърде много въглехидрати, тъй като всичко това предизвиква отоци и ефектът ще бъде по-слабо забележим. Оптималния курс процедури е 9-12, по една процедура веднъж седмично. Не се прилага при тромбофлебит, сърдечносъдови заболявания, бременност, пейсмейкър, остри инфекции и злокачествени образувания.