Д-р Елизабета Янкова завършва Медицински университет – София. Към момента специализира очни болести към УМБАЛ „Александровска”. По време на следването си и към момента е автор и съавтор на редица медицински публикации.
Специализирала е в Италия – околопластична и реконструктина хирургия. Преминала е през специализирани и сертифицирани курсове за работа с дермални импланти в околоочната област във Франция и България. 
Научните ѝ интереси са свързани с околопластичната хиругия, болестите на слъзните пътища и възпалителните очни заболявания.

 

 - Каква е причината за появата на отоци и торбички под очите?Основната причина за появата на отоци и торбички под очите е излишното натрупване на течности в организма. Играе роля също така и възрастта, защото се променя подкожният слой. Торбичките под очите могат да възникнат заради заболявания на вътрешните органи, нервната система, бъбреците, сърцето, стомаха.


Ако преди сън пиете много течности, се опитайте да ограничите това. Изпиването на солидно количество алкохол вечерта също се проявява във вид на торбички под очите. Ако плачете много преди сън, това също ще се отрази много зле на външния ви вид и със сигурност ще се прояви на сутринта като торбички под очите ви.


Понякога козметични средства предизвикват алергия на кожата около очите и тя подпухва.

 

 - Как можем да се борим с отоците и торбичките под очите?


За да избегнете появата на отоци под очите, наблегнете на консумацията на продукти, които съдържат витамин В5. Такива са рибата, месото, яйцата, черният дроб, бобът, пресните зеленчуци и най-вече аспержите, цвеклото и карфиолът, а също и печурките. Този витамин се среща и в млечните продукти, орехите, пшеничните кълнове, пълнозърнестия хляб. Излишъците от течности в организма се унищожават с помощта на диня, ягоди, магданоз и тиква. Препоръчвам да се прекарва повече време сред природата и сън поне 6-7 часа. Картофите бързо премахват отоците под очите. Достатъчно е да сложите върху клепачите си кръгчета суров изчистен картоф и да ги оставите за двадесет и пет минути. Кръгчета краставици върху клепачите също премахват отоците.

 

 - Какво можем да очакваме от прилагането на филъри в околоочната зона?


Запълването на тази зона придава на очите младежки вид, спокойно и усмихнато излъчване. Попълването на „слъзната падина” прави долния клепач по-гладък, с по-малко бръчки, заличава торбичките и тъмните кръгове под очите. Но не всеки долен клепач е подходящ за такова запълване. Според вида на корекцията и типа на кожата се използват различни филъри, които се поставят винаги с микроканюла или игла и на достатъчна дълбочина в тъканите. Процедурата се извършва в амбулаторни условия. Въпреки деликатната зона инжектирането е безболезнено. В много редки случаи е възможно да се появи малка синка или лек оток.

 

 - Какви хиалуронови филъри се използват в тази зона?


Най-важното нещо са критериите за подбор на подходящ пациент и използването на правилният продукт. Зоната на долният клепач е склонна да задържа вода и да образува отоци и торбички. Тук най-добрите продукти са филъри с хиалуронова киселина със специално омрежване и слаба абсорбция на вода.

 

 - Може ли чрез филъри да се коригират хлътванията между очите и носа?


Да, тази корекция е процедура, която, при спазването на определени правила, е изключително ефективна и осигурява резултати, продължаващи често 1-2 години. Тази манипулация се прави, за да се смекчи уморения и „измъчен“ вид, който се получава при загубата на тъкан под очите, както и да се коригират някои видове „торбички“ и „сенки“, които се образуват в тази област.

 

 - Какво представляват папиломите по клепачите?


Това е един от най-честите тумори на клепачите и обикновено се среща при пациенти на средна възраст или възрастни. Той е доброкачествен, безболезнен и не носи никакъв риск да прерасне в злокачествен процес. Папилома на клепача е резултат от инфекция на тялото с човешки папиломавирус.

 

 - С какво и как могат да се третират папиломите по и около клепачите?


Папиломът на клепача се отстранява по един от следните начини: криодеструкция - Излагане на ниски температури. С помощта на скалпел – този хиругичен метод се опитва да се избягва поради деликатната и нежна зона. Лазерна каутеризация - този метод се счита за най-безопасния и най-ефективния вариант на процедурата. След отстраняване на образуванието, не е необходимо да се правят превръзки, няма опасност от повторение. Лазерът не е опасен за окото, той засяга само папилома.