Капилярите са най-малките и фини кръвоносни съдове, които свързват вените и артериите. Тяхната роля в кръвообращението е да осъществяват обмен на всички необходими вещества и отпадни продукти между клетъчната тъкан и кръвоносната система.


Разширените капиляри са един от най-често срещаните естетични проблеми по бузите и носа при човек. Те могат да предизвикват както физиологичен дискомфорт, така и значими оплаквания. Непосредствено след появата си тези изменения са свързани предимно с козметичен дискомфорт – поява на видимо непривлекателни разширени съдове. Постепенно към тези чисто визуални проблеми се присъединява пристъпно зачервяване и парене. Спуканите капиляри по кожата на лицето са изключително смущаващи и причиняват дискомфорт, особено за жените.


Капилярите са крехки и се разкъсват, когато са увредени, обикновено оставяйки малки червени петна. Спуканите капиляри рядко се самоизлекуват и в повечето случаи се нуждаят от някаква форма на лечение. Най-доброто лечение е превенцията, но при поява на проблема първо е добре да се прибегне до употреба на естествени средства и промяна в начина на живот, за да не позволяваме задълбочаване на проблема. Хранителният режим е от съществено значение за премахване на спуканите капиляри. Следователно трябва да се консумират храни, които стимулират кръвообращението. Това включва плодове и зеленчуци, като цитрусови плодове, карфиол, спанак и зеле. В същото време чрез храненето е важно да се приемат всички витамини и микроелементи, които благоприятстват заздравяването на стената на кръвоносните съдове ( Витамини В6,Е, К, С). От друга страна алкохолът, кафето и пикантните храни повишават риска от появата на спукани капиляри и употребата им трябва да се ограничи.


Вторият важен елемент при справянето с проблема е грижата за кожата. Естествени източници на вещества полезни за подобряване на венозната недостатъчност и намаляване на тежестта на спуканите капиляри са гроздовите семена, дивият кестен и дръги. Извличат се екстракти, които могат да се открият както в орални форми, така и за локално приложение.


Масла от мента и шипка също могат да се прилагат върху кожата, за да помогнат за намаляване появата на спукани капиляри.Други естетсвени продукти, които могат да помогнат са мед (редуцира възпалението), лимонов сок (източник на витамин С).


Важен елемент от лечението на каилярите по кожата на лицето е защитата от слънцето. Излагането на ултравиолетова светлина може да влоши проблема. Слънцезащитенпродукт трябва да се използва целогодишно, като през лятото е необходимо да се прилага дори в затворени помещения.


Въпреки че тютюнопушенето не причинява пряко руптурирали капиляри, то има окислителен ефект върху клетките в организма и допринася за влошаване състоянието на сърцето и артериите. Отслабването на кръвоносните съдове може да причини разкъсването им, което става видимо под кожата. За справяне с проблема е необходимо да се избягват всички действия, чрез които може да се наруши здравината на кръвоносните съдове.