Щастливи са онези жени, които нямат целулит. Но... какво да правим останалите и доколко и на какво да се доверим от наличното на пазара с надеждата поне мъничко да го намалим?


Един от водещите методи, даващи добри резултати в терапията на целулита, е ударно-вълнова терапия. Изследвания показват, че тя може действително да намали целулита, но за постигането на този ефект са необходими серия процедури на интервал, препоръчан от естетичен дерматолог. 


Лазерните технологии също предоставят успешни възможности. Например при лазерната терапия Cellulaze™ се работи с тънък лазер на подкожно ниво. Процедурата е минимално инвазивна и лазерът въздейства на структурата на целулита, така че той става по-малко видим. „Бонусът“ на процедурата е, че стимулира уплътняването на кожата, тъй като тя е по-тънка там където има целулит. Това на свой ред носи своя козметичен ефект и визуално скрива "портокаловата кожа". Резултатите от подлагането на тази терия продължават година и повече, но все още няма пълна яснота доколко методът е безвреден.


Ефективни са и други лазерни терапии. Най-често с тях се постига ефект за 6 + месеца, след което, уви, целулитът се възстановява. 


При субцизията се въвежда тънка игла на нивото на дермата и се разкъсват фиброзните нишки, които оформят „портокаловия“ вид на целулита.

Резултатите от терапията с CellfinaTM продължават две и повече години.


Фиброзните влакна могат да бъдат разкъсани и с помощта на вакуум. При процедурата се използва устройство, с чиито малки остриета се постига срязване на фиброзните вракна. Това повдига тъканта и запълва трапчинките на кожата. Ефектът от терапията продължава 3 и повече години.


Какво още може да помогне? При някои отслабването и поддържането на здравословно тегло намалява целулита, но при други то има обратен ефект, особено ако кожата е отпусната. 


От полза е и гимнастиката – чрез набор от упражнения може да се постигне замяна на мазнини с мускули, което ще се отрази и на вида на кожата. Тя ще изглежда по-гладка и стегната. 


При карбокситерапията се въвежда въглероден диоксид под кожата. За разлика от въглеродния окис той не е смъртоносен. Процедурата има своите неприятни странични ефекти – изпитва се дискомфорт и се получават временни синини. 80% от подложилите се на нея жени споделят, че целулитът им е намалял. 


В борбата срещу „портокаловата кожа“ помагат и някои кремове и лосиони. Такива са съдържащите кофеин, които дехидратират клетките и правят целулита по-малко видим. За да имат ефект, се налага да бъдат използвани ежедневно.


Известен ефект се получава и от продуктите, съдържащи 0,3% ретинол. Той намалява целулита и удебелява кожата. Налага се прилагането му за минимум 6 месеца, за да се търси някакъв ефект. 


При този вид продукти обаче следва да се внимава за алергии и първо се провеждат тестове на малка площ от кожата. Наличието на аминофилин е противопоказно за астматиците и хората, склонни на сърдечни заболявания. 


Налични са и друг вид технологии, но изследванията от тях са противоречиви или все още липсват официални данни за ефекта им от проучвания.


Източник: 
American Academy of Dermatology Association