Какви са ползите и ефективността от процедурите за лице с микроток?

Ограничени научни изследвания показват, че лечението с микроток може да:

 


Стимулира мускулите на лицето
Едно от основните предимства на микротоковата терапия е, че тя стимулира лицевите мускули. Стимулирането на мускулите може да помогне на лицето да изглежда по-стегнато и да намали видимите признаци на стареене.

 

Подобрение на кръвообращението
Електрическата стимулация може да подобри притока на кръв към кожата. Това може да подобри здравето на кожните клетки и да направи кожата да изглежда по-млада.

 

Бързо зарастване на рани
Някои изследвания сочат, че микротоковата стимулация може да помогне за насърчаване на заздравяването на рани. Терапията е възможно да увеличи кръвообращението в областта или да намали възпалението. Това може да помогне при хронични рани и язви. Възможно е да помогне и при някои видове акне.

 

Други ползи за здравето
Микротоковата стимулация може да предложи и други некозметични ползи за здравето. Например проучване от 2019 г. е установило, че ежедневната самостоятелно прилагана микротокова терапия може да намали болката в лицето от конгестия (оток на лигавицата) на синусите до 6 часа. Освен това намалява болката и конгестията след 4 седмици употреба.

 

Други изследвания показват, че електрическата стимулация може да помогне за подобряване на функционирането на атрофирали мускули. Необходими са повече изследвания, за да бъде определено дали процедурата може да помогне при мускулна слабост или загуба на мускули.

Безопасни ли са процедурите за лице с микроток?

Изследване от 2021 посочва, че лечението с микроток е „сравнително безопасно“ и има малко странични ефекти. Микротоковете не са достатъчно силни, за да причинят увреждане, така че когато бъдат използвани правилно тези устройства, те не би трябва да нараняват или причиняват увреждане на кожата. Някои лица обаче не трябва да прибягват до тази терапия, това са хората с:

  • Епилепсия
  • Сърдечносъдови заболявания;
  • Имплантирани устройства, като пейсмейкъри

Много клиники също препоръчват терапията да не бъде прилагана върху бременни жени. Това е така, защото лекарите не знаят дали лечението е безопасно за развиващия се плод. Друг потенциален риск идва от нерегулирани или нетествани микротокови устройства. Когато се прибягва до лицева процедура с микроток у дома, винаги трябва да бъде използвано устройство, одобрено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Като алтернатива пациентите трябва да потърсят лечение от лицензиран специалист.

Какви са страничните ефекти от микротокови процедури за лице?

Съществуват ограничени изследвания за потенциалните странични ефекти от процедурите за лице с микроток. Някои от ефектите, за които се съобщава, включват:

Винаги е необходимо консултирането с лекар при всякакви нежелани реакции, особено ако са тежки или не се подобряват.

 

Референции:
1. Ramos-Jimenez, A., et al. (2015). Effectiveness of electro-stimulation for treatment of Bell's palsy: An updated review
2. Goldsobel, A. B., et al. (2019). Prospective trial examining safety and efficacy of microcurrent stimulation for the treatment of sinus pain and congestion
3. Xu, X., et al. (2021). Effects of electrical stimulation on skin surface