С все по-усиленото навлизане на модата за поставяне на "изкуствени гърди", броят на нуждаещите се жени внезапно е нарастнал. Появява се въпросът дали тези импланти са напълно безвредни или крият известен риск от усложнения в следоперативния период. На тези прости въпроси пластичните хирурзи прилагат подробни отговори с предупреждения за евентуални неприятни последствия от пластична корекция на гърдите. Това е и една от причините лекарите да съветват дамите да обмислят много внимателно решението си за поставяне на имплант.

 

Притесненията относно приложението на импланти в гърдите при мамопластика са обвързани с поставянето на обект, който не е от живородна тъкан. С други думи - поставя се изкуствен имплант в гърдите, известни още като протези. Отдавна съществува скрита битка между два от най-сериозните представители в търговската мрежа на гръдните импланти - салиновите срещу силиконовите импланти.


 

Силиконовите импланти се съчетават много внимателно преди да се предприеме оперативната корекция на бюста с размерите и формата на естествените гърди. С течение на времето материята, от която се произвеждат силиконовите импланти, все повече и повече се подобрява, което представя на пазара на естетиката силиконовите импланти като едни стабилни и сигурни средства, на които може да се възложи доверие.

 

Що се отнася до салиновите импланти, те се произвеждат от солни разтвори поставени в уплътняваща структура. Водносолевият разтвор се инжектира с помощта на спринцовка в специална силиконова торбичка, която се въвежда в гърдата чрез тънък разрез в основата й. Постепенно торбичката се изпълва с водносолеви разтвор. Имплантът е способно да бъде моделиран спрямо желанията на пациента и лекаря.

 

Едни от най-честите усложнения са...

Сред най-често срещаните усложнения заема място появата на следоперативен хематом. Това е малка джобовидна колекция на кръв в периферията на поставения имплант. Необходимо е в следоперативния период този хематом да бъде евакуиран с помощта на тънкоиглена аспирация.

 

Друг често срещан страничен ефект на имплантите е загуба на чувствителност в гърдата и ареолата. Явлението е преходно и симптомите за изтръпване и анестезия по кожата на гърдата изчезват напълно няколко месеца след операцията.

 

Често предвид методиката за поставяне на импланта се налага да се назначи антибиотична терапия с широкоспектърни медикаменти. Това е необходимо, защото при отворения тип операции, макар и тези с фини разрези, е напълно възможно да има преход на бактерии от външната към вътрешната среда, което е предпоставка за бактериемия и постоперативни инфекции или гнойни усложнения.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Масово пациентите след поставяне на гръден имплант споделят за чувство за тежест и твърдост в гърдите си. При някои случаи се среща втвърдяване на гърдите дори години, след като е извършена операцията. В такива случаи, пластичните хирурзи се предпазват като препоръчват на пациента да извършва ежедневни масажи на гърдите си след първата седмица от операцията, с което да помогне на импланта да се "отпусне" и да не придава изкуствен вид на гърдите, което е крайно нежелан ефект от страна на дамите. 

 

Поставянето на имплант понякога крие рискове и за развиване на малигнени неоплазми. Има случаи, при които се съобщава за развитие на гръдни тумори около импланта или за невъзможно поставяне на диагноза Рак на гърдата посредством мамография.

 

Салиновите импланти предоставят и друг недостатък на мамопластиката като цяло. При пункция на силиконовата торбичка с по-дебела игла, като усложнение се среща сълзене и отделяне на водносолеви разтвор в периферната за импланта тъкан. Това само по себе си е показание за реоперация и възстановяване на импланта.