С настъпилата пролет и все повече приближаването на лятото голям процент процедури биват избягвани и по-точно противопоказни за прилагане, поради риск от изгаряне и хиперпигментации. Става дума за лазерни процедури, които нарушават целостта на епидермиса и предизвикват неговото нарушаване  – лазерно фотоподмладяване, лазерен пилинг, премахване на някои видове образувания, третирането на розацея и други. 


Съществува набор от процедури, които могат да се използват през всички сезони. От апаратните процедури ще бъдат разгледани Morheus 8 и Hifu. Принципът на действие е преминаване през епидермиса, без да бива нарушен и действие на по-дълбоките слоеве – дерма, хиподерма. Morheus 8 е процедура, която се използва за стягане на кожата, повлияване на нейната структура и плътност, третиране на белези и стрии. Има приставки за лице и тяло, с които се контролира колко голяма зона ще бъде обработвана. Накрайникът за лице е снабден с 24 микроигли, който контролирано действа на ниво хиподерма, като дълбочината е предварително зададена, в зависимост от зоната и нейната дебелина, на 2,3,4 или 5 милиметра. Микроигличките са облечени в силикон и така епидермисът е предпазен от нараняване. Те доставят радиочестотна енергия и се задейства производство на колаген и еластин. 


Не се изисква специална подготовка за процедурата, нанася се локална упойка под формата на крем и се престоява 30-40 минути. Лицето се почиства и се започва преминаването на накрайника по цялата област, като това може да включва, освен зоната на лицето също - шия и деколте. Микроиглите създават наранявания, които са заобиколени и от здрава тъкан, която е източник на клетки и растежни фактори. Така възстановяването трае само около 3-5 дни, стимулира се производството на колаген и еластин, мощно се уплътняват, стягат и ремоделират тъканите.След процедурата може да се наблюдава лека до умерена червенина или едем, които отшумяват до няколко дни. Трябва да се избягва излагането на силно слънце и да се използва слънцезащитен крем. За добър ефект са необходими около 3 сесии, един път месечно. След това може да се извършва една процедура годишно, за поддържащ ефект. 


Може ли да се продължи с курса процедури през лятото  – разбира се, както бе подчертано повърхностният слой на кожата е почти незасегнат, което намалява риска от хиперпигментации. При правилно извършена процедура и последваща грижа този риск е сведен до минимум. Иглите изолирани в силикон, правят процедурата по-безболезнена и подходяша за всеки тип кожа, независимо от нейния цвят и чувствителност.