Лазерната епилация спестява време и гарантира гладка кожа за дълъг период от време. След преминат курс от процедури е необходимо извършването на една поддържаща годишно. 


Подходящата възраст за стартиране на лазерна епилация е след 18 години. Преди това може да се прилага само в случай на повишено окосмяване. При започване преди 16 години, резултатите няма как да са така обещаващи поради хормонален дисбаланс и ще са необходими повече на брой процедури за достигане на търсения резултат.


Какво трябва да знае пациента преди да се подложи на такъв лазерна епилация?Необходимо условие е, зоните на третиране да бъдат избръснати в деня преди процедурата, за да са максимално скъсени и да не се разсейва лазерният лъч по дължината на косъма. Не бива да се използвани 30 дни преди процедурата средства като епилатор и кола маска, които изтръгват косъма от корена, за да може да се въздейства още при първото посещение. Трябва да са минали 3-4 седмици след посещението на море, басейн, солариум и след това може да се извърши процедура. Не трябва да се използва също така и автобронзант. Кожата трябва да е чиста и да се на прилагани никакви мазила или парфюми преди процедурата. Не бива да приемат фоточувствителни медикаменти, тъй като има риск от пигментации.


Какво може да очаква като реакция на кожата след процедура?


След извършването на процедура лазерна епилация, пациентът може да има лек сърбеж, еритемна (зачервена) кожа, перифоликуларен оток (поява на малки подутини около третирания косъм). В рамките на 24 часа кожата трябва да се е успокоила и всичко изброено да е отминало. След 10-14 дни в зоните на третиране, косъмчетата опадат и след това израстват нови, които ще бъдат премахнати при следващото посещение. В интервала между 2 процедури не трябва да се изскубват косъмчетата, а само да бъдат скъсявани.

 
При пациенти, които нямат хормонални проблеми, се повлияват от 6-8 процедури, след което извършват една процедура в годината, за да се поддържа ефектът. В юношеството, когато има хормоните не са в такива стабилни нива, ще са необходими повече на брой процедури. При жени в зряла възраст, но с повишени нива на андрогени е възможно да се наложи дълъг курс от лазерна епилация, като най-ефективно е да се намери първопричината и да се започне терапия.